David Hampl
28 května, 2019

Jednou z věcí, kterou má mnoho lidí na létu rádo, je čerstvé ovoce. Ovoce můžeme konzumovat v surové podobě, přidat ho do nejrůznějších koláčů a dezertů či z něj připravit rozmanité nápoje, od šťáv a džusů, přes smoothies až po domácí alkohol. Mnoho lidí si chce ale alespoň část léta uchovat až do zimy, a tak z ovoce připravují nejrůznější zavařeniny. Jeden z originálních receptů na netradiční domácí marmeládu vám dnes přinášíme i my. Konkrétně se zaměříme na malé a někdy trochu nedoceněné ovoce – maliny.

Netradiční recept

Určitě jste již slyšeli o tom, že marmelády, které se vyrábějí z bobulovitého ovoce, se nevyrábějí čistě jen z bobulí, tedy například z rybízu, malin, ostružin či borůvek, ale často se k nim přidává i jiné ovoce, především jablka a hrušky. Náš recept ale ke zvýraznění malinové chuti využívá jiné ovoce, exotické – banány. Budete překvapeni, jak skvěle domácí malinový džem s banánem chutná nejen na pečivu, ale i na palačinkách či koláči.

Co budete potřebovat?

Na výrobu naší jedinečné marmelády budete potřebovat jeden kilogram nejlépe čerstvých malin, lze použít ale i maliny mražené, 250 gramů banánů, 800 gramů cukru a šťávu z jednoho citronu či jednu čajovou lžičku kyseliny citronové.

Jak malinovo-banánovou marmeládu vyrobit?

Umyté maliny vložte do hrnce a za pomoci ručního mixéru rozmixujte na pyré. Do takto přepravených malin vložte na kolečka nakrájené banány. Vše opět rozmixujte. Do vzniklého pyré nasypte cukr a zároveň přidejte šťávu z jednoho citronu či jednu čajovou lžičku kyseliny citronové. Vše dobře promíchejte. Směs v hrnci začněte pomalu vařit na středním plamenu. Občas promíchejte, aby se směs nepřipálila ke dnu hrnce. Až přivedete směs k varu, snižte teplotu a vařte za stálého míchání na mírném plamenu dalších deset až dvacet minut, až do té doby než se vařením odstraní vzniklá pěna.

Následně už jen teplou směs přelijeme do suchých čistých skleněných nádob, které rovnou uzavřeme. Sklenice poté obrátíme dnem vzhůru a překryjeme suchou utěrkou. Počkáme, až marmeláda zcela vychladne, a marmeládu poté uskladníme na chladném a stinném místě.

Kombinace malin a banánu

Malinovo-banánová marmeláda je nejen chuťově skvělá, ale navíc i velmi zdravá, protože v sobě snoubí to nejlepší z obou druhů ovoce. Maliny, stejně jako další bobulovité ovoce, jsou často označovány jako tak zvané „superovoce“. Obsahují totiž velké množství antioxidantů, vitamínu C a E, folátů, kyseliny pantotenové, manganu, hořčíku, draslíku, fosforu, železa a omega-3 nenasycených mastných kyselin i vlákniny. Výzkumy prokázaly, že maliny tak pomáhají proti různým degenerativním změnám v organismu, chronickým onemocněním, artritidě, dně, cukrovce, ale i proti stárnutí, Alzheimerově chorobě či potížím se zrakem.

Také v banánech najdeme velké množství různých zdraví prospěšných látek. Vynikají především vysokým obsahem vitaminu B6, ale obsahují také vitamin C, B1. B2, E či kyselinu listovou. Kromě vitaminů obsahují také minerály, zejména hořčík, draslík a železo. Další cenou látkou, kterou v banánech nalezneme ve vysokém množství, je vláknina, která pomáhá například snižovat hladinu tuků a cholesterolu a napomáhá také správné funkci střev. Pozitivní vliv na lidský organismus, konkrétně na naši nervovou soustavu, má i serotonin. Díky svému jedinečnému složení jsou banány doporučovány lidem, kteří trpí chorobami srdce či poruchami oběhové soustavy. Odborné studie navíc uvádějí, že strava bohatá na draslík a zároveň chudá na sodík má preventivní účinky z hlediska vysokého tlaku, srdeční arytmie, mrtvice i rakoviny. Vitaminy skupiny B společně s hořčíkem zase zpomalují arteriosklerózu a chrání před infarktem.

Sdílejte článek