Není nic lepšího než nastrouhat pár druhů zeleniny, smažit je na oleji a pochutnat si na vynikajících plackách. Nemusíte je připravovat jen z brambor jako klasické bramboráky. Místo toho použijte cuketu s mrkví a užijete si mnohem bohatší a zajímavější chuť. Výroba vám přitom nezabere příliš dlouhou dobu. A bonusem je, že dostanete zeleninu i do svých dětí.
Co budete potřebovat?
Na placky si připravte pár základních věcí a čerstvou zeleninu. Ovesné vločky zvolte jemné, aby se krásně zapracovaly do těsta a neměly jste v něm velké kusy. Jestli máte jen hrubé, můžete si je doma snadno namlít v mixéru na jemnější strukturu. Celkově vám příprava těsta zabere jen pár minut a výsledek vás překvapí jedinečnou chutí. Na výrobu potřebujete:
- cuketa – 1 ks,
- mrkev – 1 ks,
- vejce – 2 ks,
- strouhaný sýr – 100 gramů,
- jarní cibulka – 1 svazek,
- čerstvá petrželka – 1 svazek,
- brambora (nastrouhaná) – 2 ks,
- ovesné vločky – 4 lžíce,
- hladká mouka – 2 lžíce,
- sladká paprika – 1/2 lžičky,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- olej na smažení – podle potřeby.
Pracovní postup
V první řadě nastrouhejte cuketu, mrkev i brambory na hrubém struhadle. Pokud je v zelenině hodně vody, musíte ji vymačkat (jinak budou placky příliš vodnaté). Do velké mísy dejte nakrájenou (vymačkanou) zeleninu, vejce, nastrouhaný sýr, jemně nakrájenou jarní cibulku, petrželku, ovesné vločky, mouku, sůl, pepř a nezapomeňte ani na sladkou papriku. Vše důkladně promíchejte, protože potřebujete získat propojenou a jednotnou směs.
Jakmile máte těsto hotové, už vás čeká jen tvarování placek a smažení. Pomocí lžíce tvarujte menší placky (menší než bramboráky) a smažte každý z nich v pánvi na rozpáleném oleji. Z každé strany placičky smažte asi 3-4 minuty, dokud nezískají zlatou barvu. Nakonec je nechte okapat na mřížce nebo papírovém ubrousku. Pokud si je chcete vychutnat samotné jako malou svačinu, připravte si k nim jednoduchý dip z jogurtu, česneku, soli, pepře a nastrouhané (a vymačkané) okurky. Dobrou chuť!
Zdroj: irecept.cz