Zelný holoubek jako jídlo, které je zdravé, chutné a jednoduché na přípravu. Vyzkoušejte ho

Jídlo označované jako zelný holoubek může podle názvu svádět k myšlení, že se jedná o ryze masový pokrm, který je připravován z mláďat daných ptáků. Fakt je ale ten, že zelní holoubci sice jsou částečně založeny i na mase, ale na zcela jiném, než si mnoho lidí myslí. Onen název je používaný hlavně proto, že se jedná o pokrm, kdy se maso do zelných listů balí a daný výtvor je následně označený právě jako holoubek. V tom je daná unikátnost tohoto názvu.

Odkud pochází a proč je oblíbené?

Nutno říci, že zelí bylo a stále je populární hlavně v oblastech, které směřují na východ od České republiky. A odtud také toto jídlo primárně pochází. Mnoho lidí spojuje jeho původ hlavně s Ukrajinou, ale přesně specifikovat dobu a místo samozřejmě nelze. Co je ale neoddiskutovatelným faktem, to je informace o tom, že se pokrmy ze zelí staly velmi populární i u nás. A právě to je důvod, proč vám tento recept na zelné holoubky také přinášíme.

Co budete potřebovat?

Pojďme se podívat i na seznam ingrediencí. Jak už zaznělo více, základem receptu je také maso a to znamená, že nejde ani o vegetariánský pokrm, ani jídlo, které by mělo vycházet z chudých poměrů. Už to samo o sobě bude pochopitelně mnoho lidí lákat, jelikož si budou moci dopřát skutečně něco vynikajícího. A co tedy bude na recept potřeba?

Čtěte také: 11 tipů a triků, které Vám poradí každá šikovná kosmetička!

  • 1 hlávka čerstvého zelí
  • 1 kilogram mletého vepřového masa
  • 2 cibule
  • 100 gramů slaniny nebo špeku
  • 3 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 200 gramů rajčatového protlaku
  • 1 sáček uvařené rýže

Dále už je třeba mít k dispozici jenom klasická dochucovadla, kterými je v tomto receptu sůl, stejně tak i pepř a dále nesmí chybět ani mletá červená paprika. Jako samozřejmost, kterou nezmiňujeme, je trocha vody. Kdo by hledal chuťové vylepšení, ten může využít domácí vývar.

Začínáme zelí

To je základem receptu. Jak bylo zmíněno, je třeba mít k dispozici celou hlávku, jinak se holoubci nepovedou. A to z důvodu, že z dané hlávky je třeba postupně odlupovat jednotlivé vnější listy, kde je důležité to, aby byly celistvé a nebyly jakkoliv porušené. Těch je třeba odloupat přesně tolik, kolik chcete mít vytvořených holoubků.

Jakmile jsou zelné listy připraveny, je třeba je dát do hrnce s vodou, kterou přivedete k varu. To proto, že je nutné je krátce povařit. Důvod je ten, že musí být dokonale měkké, což je základem pro následné tvarování, kdy se do nich budou motat ingredience. Jakmile jsou správně uvařené, stačí vodu slít a listy nechat vychladnout.

Příprava masa

Mezi tím, co se vaří zelné listy je na místě připravit si maso. Základem je nadrobno nakrájet cibuli, dále prolisovat česnek a poté spolu s rýží, vajíčky a vším dalším vložit do mísy. Všechny ingredience by měly být studené. V rámci přípravy je třeba myslet na důkladné promíchání, během kterého by mělo dojít k tomu, že se vše dokonale propojí. Toto je také pravá chvíle na samotné dochucení této masové náplně, do které by měl být přidán pepř, stejně jako sůl a také červená paprika.

Vytváření holoubků

Následně přichází chvíle, kdy obě fáze prvotní přípravy spojíte dohromady. Vezmete zelný lis, do něho vložíte náplň a poté ho zamotáte. První pokusy nemusí dopadnout nejlépe. Ale postupně už budete mít dostatek cviku a výsledek bude hotový rychle a bude esteticky dokonalý. Tím máte zelné holoubky vytvořeny.

Připravte základ na vaření

Nyní je třeba vzít si slaninu nebo špek, nakrájet na menší kostičky a ty vložit do hrnce. Vzhledem k tuku není třeba ani sádla, ani oleje. Jakmile je slanina nebo špek dozlatova, přidá se rajčatový protlak. Zde také přichází chvíle na zalití vodou nebo vývarem, aby se vytvořila konzistence podobná omáčce.

Vaříme

Do protlaku se následně opatrně položí všechny holoubci, hrnec se zakryje pokličkou, stáhne se plamen a vše se nechá pomal dusit. A to zhruba 20 – 30 minut, aby bylo samotné maso již tepelně upravené. Během této doby by se měla i vypařit voda a protlak bude mít mnohem hutnější konzistenci. Ta už se zanechává a následně dojde k servírování. Dobrou chuť.