Zkušený lékař radí: „Mykóza, kašel, zánět – všechno je pryč během 12 hodin“ – přečtěte si dřív, než to zmizí!

Hřebíček je klasické sladké koření, které si mnoho z nás spojí především s dobrým svařeným vínem či punčem. Možná ale ani netušíte, jak pozitivní účinky má toto drobné koření na lidský organizmus, pokud je podáváno ve správný čas a odpovídajícím množství. Hřebíček je v kuchyni hojně používaný především díky svému aromatickému a konzervačnímu charakteru, vylepšuje chuť čaje a dalších horkých nápojů a je bezprecedentně spojován především s vánočním obdobím, jak se ale ukazuje, jeho použití by se nemělo omezovat pouze na tyto účely. Kde všude tedy hřebíček pomáhá?

Univerzální léčivo pro různé neduhy

Přidávání hřebíčku do jídel a nápojů by nemělo sledovat pouze chuťové cíle, jelikož obsahuje řadu velmi důležitých vitamínů a minerálů. Jedná se především o vitamíny A, C a K, a dále minerály jako jsou hořčík, draslík, železo, mangan nebo selen. Jako takový disponuje hřebíček především antiseptickými, antimykotickými a analgetickými účinky.

Nemoci ústní dutiny

Díky antiseptickým a antibakteriálním účinkům působí hřebíček především na zuby a dásně. Pro tyto účely se využívá odvar z hřebíčku, který je dobrý jako kloktadlo nebo olej.

Čtěte také: Jen nejpozornější lidé mohou najít odlišnou kočku

Podráždění kůže a mykóza

Stejným způsobem lze pomocí hřebíčku léčit podrážděnou nebo narušenou tkáň pokožky. Působí uklidňujícím a hojivým účinkem na rány a popáleniny, a také pomáhá zmírňovat podráždění či výsev vyrážek díky svému antiseptickému a antibakteriálnímu charakteru. Velmi účinný je také v boji s mykózou (zejména ve formě oleje) a posiluje nehty.

Krevní oběh

Odvar z hřebíčku (nebo jeho přidávání jako dochucovadlo do čaje) pomáhá čistit krev a zbavovat ji toxinů, čímž posiluje imunitu a zároveň podporuje celkovou kondici organismu. Pokud chcete provést jeho prostřednictvím očistnou kůru, připravte si odvar 1 lžičky hřebíčku v 1 litru vody – koření by se mělo vařit nejméně 10 minut. Nepřekračujte denní dávku 3 sklenic.

Rýma a kašel

Čaj s hřebíčkem či horký odvar pomáhají uvolňovat dutiny a zahlenění horních dýchacích cest. Je velmi účinný při rýmě a nachlazení a díky analgetickému působení zmírňuje také kašel. V chřipkové sezóně pomáhá cucání hřebíčku proti nachlazení a zabraňuje rozvoji kapénkových infekcí.

Menstruační cyklus

Pravidelná konzumace hřebíčku a přípravků z něj pomáhá regulovat menstruační cyklus a zároveň odstraňuje jeho průvodní jevy, jako jsou křeče či menstruační bolesti. V případě nepravidelného cyklu si zkuste připravit odvar ze 2 lžiček hřebíčku, 500 ml vody a jablečného octa (vaří se 10 minut, ocet se přidává po odstavení z plamene). Odvar by se měl pít třikrát denně před jídlem v množství 1,5 dcl.

Nespavost

Proti nespavosti se bojuje především aromatem hřebíčku. Nemůžete-li usnout a nejste přecitlivělí na pronikavé vůně, vložte si před spaním pod polštář pytlíček s hřebíčkem – díky jeho uklidňujícími charakteru se nespavosti zbavíte.

Kdy si hřebíček odpustit

Přestože se zdá, že se jedná o superpotravinu, má hřebíček také své kontraindikace a jeho nadměrné užívání by nakonec mohlo vést k opačnému efektu, než je žádoucí. Primárně je potřeba ověřit, zda netrpíte alergií na hřebíček (některé obsažené látky mohou být pro alergiky dráždivé). Pokud nemáte na hřebíček žádnou negativní reakci, užívejte jej střídmě a vyvarujte se především velmi častému pití odvarů, zvláště v době těhotenství. Nevhodný je také pro pacienty s vysokým krevním tlakem či špatnou srážlivostí krve.