Připravili jsme pro vás recept na oblíbenou Musaku. Což je většinou zelenina s bramborami, která je typická pro řeckou kuchyni, ale i tureckou a balkánskou. Není divu, Musaka je lahodné jídlo. Existují státy, které preferují zeleninu v tomto receptu prokládat mletým hovězím masem. Recept je velice jednoduchý a lze jej obměňovat podle ingrediencí, tedy zeleniny, kterou máte doma. Dopřejte si lahodnou a vydatnou večeři nebo oběd, doplňte řadu důležitých živin a najezte se dosyta.
Připravte si tyto suroviny
- Brambory 1,5 kilogramů
- Lilek 1 kilogram
- Cuketa 2-3 kusy
- Cibule 2 kusy
- Olej 3 lžíce
- Rajčata 3-4 kusy
- Rajčatová šťáva 200 mililitrů
- Oregano
- Sůl
- Tymián
- Pepř
- Mletá paprika
Brambory umyjte a uvařte je ve slupce. Jakmile vychladnou, oloupejte je. Po oloupání brambory nakrájejte na kolečka a umytou cuketu s lilkem nakrájejte na malé kostičky. Nyní si připravte pánev a nakapejte do ní trochu oleje. Osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a rajčata, poté přidejte cuketu a lilek. Smažte po dobu tří minut, dokud zelenina neuvolní tekutinu. Jakmile uvolní šťávy, smažte dalších pět minut. Jakmile bude voda odpařená, osolte a okořeňte. Odstavte pánev z plotny a přichystejte si zapékací mísu. Vymažte ji olejem a poté po vrstvách dávejte brambory a zeleninu. Poslední vrstva by měla být z brambor. Na brambory nalijte přibližně 300 mililitrů vody nebo klidně smetanu či mléko a dejte na 25 minut zapéct do trouby na 180 stupňů.
Aby byla musaka pěkně opečená
Jestliže chcete, aby měla horní vrstva brambor krásně nazlátlou barvu, doporučujeme smíchat lžíci oleje s dvěma lžícemi červené papriky. Pomocí této směsi potřete horní část brambor a dejte zapéct do trouby. Pokud doma nemáte cuketu ani lilek, můžete použít například květák, brokolici, dýni, jednoduše takovou zeleninu, kterou máte rádi.