Znáte Musaku? Jedná se o jídlo, které si zamiluje každý! Zkuste ji upéct a jistě osloví i vás

Připravili jsme pro vás recept na oblíbenou Musaku. Což je většinou zelenina s bramborami, která je typická pro řeckou kuchyni, ale i tureckou a balkánskou. Není divu, Musaka je lahodné jídlo. Existují státy, které preferují zeleninu v tomto receptu prokládat mletým hovězím masem. Recept je velice jednoduchý a lze jej obměňovat podle ingrediencí, tedy zeleniny, kterou máte doma. Dopřejte si lahodnou a vydatnou večeři nebo oběd, doplňte řadu důležitých živin a najezte se dosyta.

Připravte si tyto suroviny

  • Brambory 1,5 kilogramů
  • Lilek 1 kilogram
  • Cuketa 2-3 kusy
  • Cibule 2 kusy
  • Olej 3 lžíce
  • Rajčata 3-4 kusy
  • Rajčatová šťáva 200 mililitrů
  • Oregano
  • Sůl
  • Tymián
  • Pepř
  • Mletá paprika

Brambory umyjte a uvařte je ve slupce. Jakmile vychladnou, oloupejte je. Po oloupání brambory nakrájejte na kolečka a umytou cuketu s lilkem nakrájejte na malé kostičky. Nyní si připravte pánev a nakapejte do ní trochu oleje. Osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a rajčata, poté přidejte cuketu a lilek. Smažte po dobu tří minut, dokud zelenina neuvolní tekutinu. Jakmile uvolní šťávy, smažte dalších pět minut. Jakmile bude voda odpařená, osolte a okořeňte. Odstavte pánev z plotny a přichystejte si zapékací mísu. Vymažte ji olejem a poté po vrstvách dávejte brambory a zeleninu. Poslední vrstva by měla být z brambor. Na brambory nalijte přibližně 300 mililitrů vody nebo klidně smetanu či mléko a dejte na 25 minut zapéct do trouby na 180 stupňů.

Aby byla musaka pěkně opečená

Jestliže chcete, aby měla horní vrstva brambor krásně nazlátlou barvu, doporučujeme smíchat lžíci oleje s dvěma lžícemi červené papriky. Pomocí této směsi potřete horní část brambor a dejte zapéct do trouby. Pokud doma nemáte cuketu ani lilek, můžete použít například květák, brokolici, dýni, jednoduše takovou zeleninu, kterou máte rádi.  

Čtěte také: Za méně než hodinu si můžete doma udělat tu nejlepší mozzarellu, jakou jste kdy jedli