Znojemské okurky podle tohoto receptu jsou ty nejlepší, jaké jste kdy jedli. Původně to měla být na zkoušku jenom jedna várka, ale po ochutnání bylo jasné, že už se jinak dělat nebudou. Co je na nich unikátní?

Znojemské okurky jsou pojem. Nutno však říci, že když si je koupíte v obchodě, rozhodně nebude jejich chuť taková, jako dříve. A tak se mnoho lidí uchyluje k tomu, že si je chystají doma. Různých receptů najdete mnoho, ale který je ten pravý? Pokud ho hledáte, už nemusíte. Tento recept měl být pouze zkouškou toho, zda budou chutnat tak jak mají. Kdo okurku ochutnal, už nechtěl jinou. Je tedy jasné, že od té doby se jinak nedělají. Znojemské okurky podle tohoto receptu chutnají tak, jak mají.

Co budete potřebovat?

Ingredience jsou základ. Doporučujeme dodržet ono správné množství. Jedině tak bude chuť taková, jaká má být. Jednám slovem dokonalá. Dále doporučujeme použít střední velikost okurek, které se na nakládání hodí nejvíce. Co tedy připravit?

  • Okurky na nakládání
  • 1 bobkový list
  • 5 kroužků mrkve
  • 1 svazek kopru
  • 1 lžička soli
  • ¼ cibule
  • 3 kuličky nového koření
  • 4 kuličky celého černého pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 dcl octu
  • 5 kusů sacharinu
  • 1 feferonka

Jedná se o soupis ingrediencí na jednu klasickou zavařovací sklenici. Podle množství sklenic upravte poměrně jednotlivých surovin tak, aby vše vycházelo jak má a chuť byla taková, jaká by měla být.

Čtěte také: Jaká je teď vaše životní úroveň a co vás čeká příští měsíc? Vyberte krystal a zjistíte to!

Začněte přípravnými pracemi

Určitě je třeba dokonale umýt a také vydezinfikovat sklenice. To proto, aby v nich nebyly absolutně žádné nečistoty. Potom důkladně omyjte také okurky, od hlíny a jiných nečistot. Dále vezměte cibuli, kterou nakrájíte na kolečka. Tím jsou přípravné práce u konce a můžete se pustit do plnění sklenic.

Nejprve vše na dno

Základem je dát všechny ingredience na dno sklenice. Tedy suroviny, které se pozitivně podepíší na výsledné chuti nálevu. Jakmile jsou na místě, můžete začít umisťovat do sklenice jednotlivé okurky. Nebojte se použít trochu síly, aby se vám jich vešlo co nejvíce. Potom už stačí zalít octem a podle potřeby vodou. Je třeba zaručit, by sklenice byla plná až po okraj. Potom zavíčkujte, vezměte další sklenici a postupujte stejně.

Jak na samotnou sterilizaci?

Ta není nic složitého. Jakmile jsou sklenice naplněny a zavřeny, opatrně je vložte do hrnce, na jehož dně bude položena utěrka. Přilijte vodu a poté přiveďte k varu. Zavřete poklicí a sledujte chvíli, kdy se voda začne vařit. Udržujte přibližných 100 stupňů a takto sterilizujte po dobu zhruba 5 – 10 minut. Tato doba úplně postačí. Potom vyndejte, postavte dnem vzhůru a nechte chladnout při pokojové teplotě. Až potom můžete okurky umístit na chladné a tmavé místo, kde vydrží dlouho. I když ani to není tak úplně pravda. Znojemské okurky podle tohoto receptu jsou tak dobré, že ně budete chodit každý den. A tak se po nich doslova jenom zapráší.