Zpomalte stárnutí pomocí potravin s kolagenem. Jezte zeleninu, vejce i semínka

[no_pagination]

Kolagen je hlavní strukturální protein v různých pojivových tkáních v těle člověka. Je odpovědný za pružnost pokožky. Pokud si všimnete, že se u Vás objevují vrásky, je to signál, že hladina kolagenu ve Vašem těle byla snížena. Udržování dobré výživy je jedním ze způsobů, jak zpomalit proces narušení bílkovin.

Pečujte o svou pleť

Protože milujeme péči o sebe sama a uvědomujeme si, jak je důležitá, dnes s Vámi budeme sdílet seznam potravin, které můžete jíst, aby se předešlo předčasnému stárnutí Vaší pokožky. Abyste vše pochopili ještě lépe, začneme nejprve s vysvětlením toho, co je kolagen.

Kolagen je někdy nazýván „lepidlem“ v lidském těle!

Čtěte také: Velká, nebo malá peněženka?

Jak už bylo řečeno výše, kolagen je bílkovina. Činí 30-40 % celého bílkovinného materiálu ve Vašem těle. Kolagen udržuje pokožku mladou, ale může se také vyskytovat ve vlasech, kloubech a tkáních střev. Existuje 16 typů kolagenu. Nejrozšířenější (90 %) tvoří pouze 3 typy. Kolagen typu I a typ II se nachází v kůži, kostech a šlachách; kolagen typu III se nachází v kloubech.

Lidské tělo může produkovat potřebné množství kolagenu samo o sobě. Po dosažení věku 25 let se však úroveň jeho přirozené produkce zpomaluje. Toto je čas, kdy se mohou objevit první vrásky, následované artritidou. A teď se podívejme na to, co byste měli jíst, abyste tomu zabránili.

Masový vývar a ryby

  • Vývar z kostí je pravděpodobně jednou z nejlepších možností stravování, protože všechny ostatní potraviny jen stimulují tvorbu kolagenu. Tento vývar obsahuje bioaktivní formu bílkoviny, kterou tělo může okamžitě začít používat. Hovězí vývar je plný kolagenu typu I, který je opravdu prospěšný pro zdraví kůže; krůtí a kuřecí vývar obsahují kolagen typu II, který podporuje funkci kloubů. Kostní vývar by měl být konzumován každý den.
  • Losos obsahuje zinek a minerály, které stimulují tvorbu kolagenu. Kromě toho jeho omega-3 tuky hydratují pokožku, což jí pomáhá udržet si mladý vzhled. Losos se doporučuje jíst dvakrát týdně.

Zelenina, ovoce a bobule

  • Zelená zelenina zahrnuje ty nejlepší potraviny, které zabraňují různým chorobám. Mohou také zabránit předčasnému rozpadu kolagenu. Všechna zelená zelenina obsahuje chlorofyl, který zvyšuje množství prokolagenu v kůži. Chlorofyl chrání pokožku před škodlivým UV zářením a volnými radikály, které také vedou ke stárnutí pokožky. Množství zeleniny, kterou byste měli jíst, závisí na Vaší fyzické aktivitě: čím více se pohybujete, tím více můžete jíst. Pokud jste aktivní více než 30 minut denně, můžete snadno sníst 3 mísy zeleniny.
  • Citrusové ovoce obsahuje vitamín C, který pomáhá aminokyselinám produkovat prolin. Prolin je nezbytnou chemikálií pro výrobu kolagenu. Vitamín C také chrání tělo před toxiny v životním prostředí. Abyste dostali dobrou dávku vitamínu C, měli byste jíst 2 porce citrusů denně.

  • Rajčata obsahují lykopen, antioxidant, který chrání pokožku před UV zářením. Lykopen také stimuluje syntézu kolagenu. Abyste získali větší množství lykopenu, musíte zeleninu upéct a ještě lepší volbou je vybrat rajčatovou šťávu. Měli byste vypít alespoň jednu sklenici denně.
  • Avokádo je produkt, který obsahuje vitamín E, který pomáhá předcházet rozpadu kolagenu v těle. Navíc avokádo obsahuje užitečné tuky, které jsou dobré pro pokožku – a olej z avokáda zvyšuje tvorbu kolagenu. Odborníci doporučují jíst polovinu avokáda každý den, ale buďte opatrní a věnujte pozornost tomu, jak Vaše tělo reaguje na určité potraviny.
  • Jahody, maliny, ostružiny a brusinky obsahují kyselinu ellagickou, která je nezbytná pro to, aby tělo zabránilo rozpadu kolagenu způsobeného UV zářením. Bobule obsahují také vitamín C. Množství, které byste měli jíst každý den, závisí na Vašem věku: dospělá osoba (starší 18 let) může jíst až 70 g denně.

Vejce

Vejce jsou produkt, který jako kostní vývar obsahuje samotný kolagen. Vaše tělo ho může dostat přímo ze žloutků. Vejce také obsahují síru, která je nezbytná pro produkci kolagenu a detoxikaci jater. To znamená, že toxiny, které ničí kolagen, jsou odstraněny z těla. Nicméně byste neměli jíst příliš mnoho vajec – 2 vejce denně jsou dost.

Semínka

  • Dýňová semínka jsou zdrojem zinku, který stimuluje tvorbu kolagenu. Potraviny, které obsahují zinek, zpomalují rozklad bílkovin. Také zinek zvyšuje rychlost regenerace pokožky, která je nezbytná pro zdravou pleť. Smažené semena jsou nejlepší volbou, protože obsahují více zdravých látek. Do salátů lze přidat 2 polévkové lžíce denně.
  • Chia semínka obsahují omega-3 tuky, které stimulují omlazení a hydrataci kožních buněk. Kůže je hladká. Dospělý člověk by měl jíst 200 g semínek za den.

Vaše stravování není to nejdůležitější – Váš celkový životní styl je. Potraviny z tohoto seznamu jistě podpoří potřebnou úroveň kolagenu, ale měli byste také pamatovat na to, že kromě věku je produkce kolagenu ovlivněna:

  • kouřením,
  • špinavým prostředím,
  • UV-světlem,
  • spoustou rafinovaných cukrů a smažených potravin ve Vaší stravě.

Jak podporujete zdraví Vaší pokožky Vy? Řekněte nám své triky a tipy v komentářích níže!

Zdroj fotografií: pixabay.com