9 důvodů, proč byste měli zařadit kurkumu do Vaší stravy. Je to přímo zázračné koření!

Kurkuma si v poslední době získala spousty chvály kvůli kurkuminu, jež je hlavní bioaktivní sloučeninou. Vědci již provedli více než 100 klinických studií o antioxidačních látkách nacházejících se v tomto druhu koření, nazývaných curcuminoidy.

Ale protože řada studií o tomto „zlatém koření“ byla špatně prezentována, je načase, aby vyšla na rovinu všechna pravdivá tvrzení a mýty o tomto koření. Kurkuma je totiž vskutku zázračná surovina, která Vám může v mnohém pomoci!

1. Snižuje záněty a infekce.

Čtěte také: Jste jedním z těch mála lidí, co dokáže rozpoznat, jaká čísla se skrývají na obrázku?

[hana-code-insert name=’google‘ /]Polyfenolické sloučeniny v koření jsou spojeny se sníženým rizikem chronických zánětů, což je biologický stav, kdy buňky Vašeho těla pracují přesčas, aby se dostaly k jejich obvyklé práci. Doktoři dokáží identifikovat zánět (např. krevní obraz) tím, že se podívají na určité biomarkery oxidativního stresu, což je výsledek biologických procesů, které způsobují poškození orgánových tkání. Kurkumin v kurkumě tento stav pomáhá zmírnit tím, že chrání krevní cévy před zánětem.

Váš životní styl (jak často cvičíte, co jíte a zda kouříte ) může také mít vliv na záněty, zatímco některé z nich jsou mimo Vaši kontrolu. To znamená, že dochucování jídla kurkumou úplně nezvrátí všechny záněty, které již v těle probíhají, zvláště když konzumujete potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků, sodíku a přidaného cukru. Jinými slovy, špetka koření nemůže zvrátit účinky jinak špatné a nekvalitní stravy.

2. Bojuje proti bolesti.

Některé studie spojují kurkumu se snížením bolesti způsobenou artritidou, stejně jako bolesti spojenou se zánětlivým onemocněním střev. Ve skutečnosti předběžný výzkum naznačuje, že konzumace kurkumy může poskytnout úlevu od bolesti, aniž by spouštěla vedlejší účinky jiných léků proti bolesti. Nedávná metaanalýza však zjistila, že neexistují žádné přesvědčivé důkazy o tom, že kurkuma může nahradit léky proti bolesti, jako je ibuprofen.

3. Snižuje riziko chronických onemocnění.

Kurkumin může silně ovlivnit biologické cesty, které nakonec vedou k oxidativnímu stresu, což je základní faktor v chronických onemocněních souvisejících s životním stylem, jako je srdeční onemocnění, diabetes typu 2 a některé typy rakoviny. Některé předběžné výzkumy dokonce spojují kurkumu s nižším rizikem srdečního záchvatu po operaci bypassu. To znamená, že Vaše stravovací návyky jako celek jsou důležitější než jedna jediná surovina. U přejídání se čokoládou kurkuma nezmění Vaše riziko cukrovky, bez ohledu na to, kolik si jí do jídla přidáte!

4. Pomáhá Vaší kůži.

[hana-code-insert name=’google‘ /]Novější výzkum spojil kurkumu – jak v poživatelných, tak lokálních formách – s pomocí při některých kožních poruchách, včetně psoriázy, alopecie a dokonce akné. Vědci však dosud nezjistili specifické mechanismy (jak to funguje), správné dávkování (kolik budete potřebovat) a pro koho je kurkuma nejvhodnější.

5. Snižuje riziko objevení Alzheimerovy choroby.

Kurkumin byl také spojen s ochranou před kognitivním poklesem, jako je omezení plaků, které vedou k neurologickému poškození Alzheimerovou chorobou. Zatímco to vypadá slibně, je důležité vědět, že dosud pro tento objev není dostatek důkazů. Dosud provedené studie jsou velmi malé; jedna nedávná studie, která sice ukazuje obrovský potenciál, měla jen tři účastníky!

Další nedávná studie spojená s kurkuminoidy odkazuje na možné snížení rizika kognitivního poklesu, což naznačuje, že koření jako součást jídla může být prospěšné spíše než samotný kurkurminový přípravek. To je důvod, proč jsme velkým zastáncem používání koření při vaření – nikoliv ve formě pilulky.

6. Zbystřuje Vaši mysl.

Ačkoliv to může vypadat jako lék na vše, kurkuma Vám nemůže pomoci projít testem, na který jste se nepřipravili. S ohledem na předběžný výzkum se však zjistilo, že z více než 1000 účastníků starší jedinci, kteří konzumovali kurkumu, dosáhli lepšího skóre v testech než ti, kdo kurkumu konzumují jen zřídka.

7. Může Vám pomoci s autoimunitními poruchami.

Většina výzkumů týkajících se kurkumy a autoimunitních onemocnění je rozhodně přesvědčivá, ale lidské studie zahrnují pouze malý počet účastníků – mezi pěti až devíti lidmi. A protože autoimunitní onemocnění (kde vlastní imunitní systém napadá sám sebe) je obzvláště obtížné léčit, je ještě důležitější, aby vědci a zdravotní pracovníci dbali na vícero prokazatelných výzkumů v této oblasti.

8. Lépe se absorbuje společně s černým pepřem.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Výzkum spojil piperin – aktivní složku v černém pepři – s lepší absorpcí kurkuminu ve Vašem těle. Proto mnoho doplňků na trhu obsahuje jak kurkumin, tak piperin. Přesto byste měli raději jíst kurkumu a pepř v jídle jako koření místo ve formě doplňků stravy. Fytonutrienty nalezené v rostlinných potravinách také zvyšují vstřebávání všech typů sloučenin podobných antioxidantům, které mohou v konečném důsledku zlepšit celkové zdraví.

9. Je lepší než ostatní koření.

Kurkuma má velmi zřetelnou chuť. Její přínos je však velmi podobný mnoha jiným kořením, včetně těch, které již máte ve své spížce! Takže pokud nejste fanouškem specifické chuti kurkumy, není důvod začít se přemáhat.

Vyzkoušejte místo toho zázvor, sušené chilli, česnek, pepř, kmín, či skořici!