12 potravin, které poškozují zdraví vašeho srdce

Jíst zdravě, hodně spát a pravidelně se hýbat jsou tři základní činnosti, které musíte dělat pro zdravý a dlouhý život. Nezdravé jídlo může mít mnoho podob a některé potraviny jsou pro vaše srdce špatné. Hlavně při velmi časté konzumaci. Poradíme vám, jaké potraviny byste měli ze svého jídelníčku odstranit nebo hodně snížit jejich množství. Zajistíte si tím čisté tepny.

Červené maso, konzervy a mražené jídlo

Lidé, kteří jedí denně červené maso (hovězí, jehněčí), mají vysoké hodnoty látek, které jsou spojené se srdečními chorobami. Měli byste si proto červené maso dát jen jednou za čas.

Z jídelníčku odstraňte také zeleninové konzervy nebo polévky v plechovce, protože obsahují hodně soli. Ta zvyšuje krevní tlak, snižuje kyslík v těle a zvyšuje riziko infarktu. To samé platí u mraženého jídla.

Čtěte také: Mouka, která může způsobovat nebezpečné nádory na ledvinách a problémy se štítnou žlázou. Pozor!

Uzeniny, smetana a pečivo

Salámy, slanina, klobásy a další uzeniny obsahují hodně soli a nasycených tuků. Obojí zvyšuje riziko srdečních onemocnění.

Smetana do kávy obsahuje hydrogenované oleje, které zvyšují hladinu cholesterolu. Jestli si chcete kávu ochutit, dejte přednost mléku.

Sušenky, koláče a další sladkosti obsahují hodně cukru a tuku, přičemž obojí je rizikem pro zdraví srdce.

shutterstock.com

Zmrzlina, smažené jídlo a sladké nápoje

Zmrzlina dokáže výrazně zvýšit cholesterol. Jednou za čas vám neublíží, ale denně byste ji konzumovat neměli.

Smažená jídla obsahují hodně trans-tuků. Pouhých 120 gramů smaženého kuřete obsahuje stejně cholesterolu jako 11 plátků slaniny. Zvolte proto raději jinou úpravu masa.

Slazené, nealkoholické nápoje jsou známé cukrem a umělými sladidly, která vás vystavují riziku mrtvice a infarktu.

Zapečené těstoviny, játra a tvaroh

Těstoviny zapečené se sýrem, smetanou a uzeninou jsou velkým rizikem pro srdce. Obsahují nasycené tuky a hodně soli, které poškozují srdce.

Játra jsou velmi bohatá na železo, ale také zvyšují hladinu cholesterolu. Proto je konzumujte pouze příležitostně.

Tvaroh není vyloženě nezdravý, ale obsahuje hodně soli, i když není slaný. To zvyšuje krevní tlak a neutralizuje výhody spojené s vysokým obsahem vápníku.

Zdroj: newsitamea.gr