12 studených jídel připravených ze zeleniny: S Vašim tělem spraví zázraky a konečně shodíte ta přebytečná kila!

Máte chuť na fantastickou přílohu k obědu, chcete připravit lahodný pokrm na rodinnou grilovačku, nebo si jen rádi pochutnáte na lehké večeři bez množství kalorií? Následující recepty Vám dokážou, že i jídla ze zeleniny dokáží být originální, nesmírně chutná a jakmile je okusíte, garantujeme Vám nebíčko na jazyku. Díky těmto receptům si pokaždé připravíte znamenitou zeleninovou dobrotu rychle a jednoduše. Zapomeňte na klasické a fádní recepty a zkuste sebe i blízké potěšit následujícími gastronomickými skvosty.

Zelenina je nejen zdraví prospěšná, ale i nesmírně chutná součást kuchyně. Ovšem, pokud víte, jak ji připravit tak, aby chutnala opravdu každému. Následující recepty jsou jednoduché, rychlé a výsledná jídla si zamilují dokonce i děti, které jsou zvyklé zeleninu odmítat. Neváhejte a připravte si některý z pokrmů při nejbližší příležitosti. Určitě neprohloupíte.

Pečená brokolice

[hana-code-insert name=’google‘ /]Brokolici omyjte a rozdělte na menší části. Následně ji uložte na plech a pokapejte olivovým olejem. Přidejte sůl a pepř podle chuti a zakryjte alobalem. Následně ji zapečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů po dobu asi 10 minut. Potom odstraňte alobal a pečte ještě 5 až 7 minut. Těsně před koncem ji ještě posypte nastrouhaným sýrem.

Čtěte také: Známá herečka zažila obrovskou tragédii. Při dopravní nehodě nepřežila celá její rodina. Takový osud si ani oni, ani ona rozhodně nezasloužili. Kdo se kvůli tomu trápí?

Pečené zelí v pikantní omáčce

Zelí důkladně omyjte a rozkrojte na 4 části. Potom je položte na vymazaný plech a připravte si směs, kterou zelí zalijete. Ta sestává z lžíce olivového a lžíce sezamového oleje, ke kterým přidejte i stroužek prolisovaného česneku, trochu sójové omáčky a hrst sezamových semínek. Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte čajovou lžičku pálivé omáčky, nebo trochu chilli koření. Vše dobře zamíchejte a polijte směsí zelí, které nechte péct v troubě na 180 stupňů asi 7 až 10 minut.

Růžičková kapusta se sýrem

Růžičková kapustu omyjte a jednotlivé hlavičky vložte do zapékací mísy nebo na plech. Pak si v menší míse smíchejte polévkovou lžíci másla s polovinou šálku plnotučného mléka. Přidejte ještě jedno vejce a 50 gramů strouhaného sýra dle výběru. Opepřete a osolte podle chuti, můžete přidat i čerstvou bazalku. S touto směsí následně přelijte kapustu a vše zamíchejte. Přikryjte alobalem a pečte 35 minut při teplotě 180 stupňů. Následně alobal odstraňte a dopečte asi 10 minut.

Smažené houby

Skvěle poslouží i klasické žampiony, které nejprve omyjte, očistěte a nakrájejte na plátky. Následně je osmažte na pánvi na troše olivového oleje a když zhnědnou, přidejte prolisovaný stroužek česneku a 100 ml suchého bílého vína. Když se víno odpaří, přidejte sůl a trošku pepře.

Pečená cherry rajčata s česnekem

[hana-code-insert name=’google‘ /]Rajčata omyjte a rozřízněte na polovinu. Připravte si směs ze dvou polévkových lžic olivového oleje, utřeného stroužku česneku, soli a pepře. Přidat můžete i špetku oregana nebo bazalky. Rajčata promíchejte s touto směsí a nechte zapéct v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut.

Smažený květák s dresinkem

Umytý květák rozdělíme na malé kousky, které polijeme citronovou šťávou a pokapeme olivovým olejem. Následně je osmahneme na pánvi, pokud nemají zlatavou barvu. Připravíme si dresink z bílého jogurtu, strouhaného sýra, soli a pepře. Přidat můžeme i nadrobno nakrájenou pažitku nebo zelenou cibulku. Podáváme s květákem.

Zeleninové placky

Na struhadle si nastrouháme květák, mrkev a cibuli a vše dobře promícháme. Přidáme vejce, lžíci mouky a trošku soli a pepře. Utřeme směs, ze které následně tvarujeme placky a pečeme z obou stran na pánvi s olejem. Květák můžete před přípravou placek chvíli vařit ve vroucí a osolené vodě.

Pečené cukety

[hana-code-insert name=’google‘ /]Velmi rychlé a chutné jídlo, které si připravíte z cukety nakrájené na podélné pásy. Následně je uložte na vymazaný plech a připravte si směs ze strouhaného sýra (skvěle se hodí parmazán), špetku česnekového prášku a bylinek. Využít můžete bazalku, oregáno, ale i tymián, přidejte trochu soli a pepře. Cuketu uloženou na plechu následně touto směsí posypte a přidejte i pár kapek olivového oleje. Následně ji pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů, dokud nemá zlatohnědý nádech.

Omáčka tzatziky z okurek

Okurku i se slupkou nastrouhejte najemno a posolte. Nechte je chvíli odstát, aby pustila vodu a následně ji dobře vyždímejte. K takto „odstaveným“ okurkám následně přidejte řecký jogurt, trošku oleje, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Přidejte i kopr nasekaný na drobno a celou směs dobře promíchejte. podávejte k hlavnímu jídlu, pečeným bramborám nebo k různým salátům jako dresink.

Zapečená mrkev

Mrkev očistíme a nakrájíme na tenčí hranolky. Následně ji osmažíme na pánvi s olivovým olejem asi 2 až 3 minuty. Pak ji přikryjeme pokličkou a na malém plameni necháme dusit asi 10 až 15 minut. Pak ji otočíme na druhou stranu a pokapeme citronovou šťávou. Přidáme i tymián, sůl a pepř, a podáváme posypané čerstvě nakrájenou petrželkou.

Bramborové pyré s hráškem a cibulí

Brambory uvařte klasickým způsobem a následně je rozmačkejte a přidejte máslo a trochu mléka. Takto připravené bramborové pyré posypte hráškem, který chvíli opražíte na másle. Na pánev s máslem můžete přidat i malé cibule, které chvíli osmahnete z více stran. Brambory následně podávejte s hráškem a cibulí jako přílohu.

Zelí s limetkovou omáčkou

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Zelí překrojte na menší kousky a nechte zapéct v troubě, nebo chvíli opečte na pánvi. Pak ji pokapejte zálivkou, kterou si připravte z koriandru, limetkové šťávy, olivového oleje, stroužku česneku, soli a pepře. Všechny ingredience rozmixujte v mixéru a přidejte i aromatické bylinky. Směsí následně polijte zelí, které můžete připravit i na grilu.

Tyto skvělé recepty jsou přímo ideální jako přílohy ke grilovanému masu nebo různým teplým pokrmům. Věříme, že Vám zachutnají a oblíbí si je i Vaši hosté.

Dobrou chuť!