17 odpovědí na otázku: „Co jíst, abyste zůstali zdraví a krásní?“

Zdravá dieta se stala nedávno velmi oblíbeným tématem. „Co jíst, abyste zhubli? Jak žít bez cukru a soli? Co dělat, když nenajdete organickou mrkev?“ To jsou otázky, které se stále častěji objevují v naší hlavě.

My jsme se rozhodli tyto zapeklité otázky pro Vás vyřešit, a tak s Vámi můžeme dnes sdílet 17 vědecky ověřených odpovědí na nejčastěji kladené otázky týkající se výživy.

1. Poskytnutí okamžité energie

Čtěte také: Lívance z brambor a květáku? Tato kombinace je zdravá a také dokonale chutná

Celková tělesná energie závisí na jídle, které jíte. Pravidelná konzumace hnědé rýže, medu a vajec Vám pomůže zůstat aktivní. Pokud však potřebujete okamžitou energii, nepokoušejte se konzumovat další energetický nápoj, protože obsahuje hodně cukru a kofeinu, což Vám dodá umělou energii. Konzumacíí jablka místo toho zvýšíte Vaši energii přirozeně.

2. Potraviny, které nezvyšují hladinu cholesterolu.

Spotřeba cholesterolu není vždy špatná. Vše závisí na typu tuků, které produkt obsahuje. Produkty jako je máslo, klobása, mléčná čokoláda a dokonce i toffee jsou bohaté na nasycené tuky, které zvyšují hladinu cholesterolu, zatímco zrna, fazole, čočka a nesolené ořechy jsou produkty, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu přirozeně, protože jsou v tomto typu tuku nízké. Vajíčka, krevety a játra, i když jsou bohaté na cholesterol, ve skutečnosti nezvyšují hladinu ve Vašem těle. Naopak, jogurty a jiné plnotučné mléčné výrobky se mohou zdát neškodné, ale množství nasycených tuků v nich je opravdu vysoké. Takže je lepší omezit jejich spotřebu.

3. Gluten

Pouze malá část světové populace má nesnášenlivost lepku. Všichni ostatní lidé (asi 90 %) mohou volně konzumovat pšenici a jiné produkty obsahující lepek.

4. Superpotraviny

Neexistuje žádný výrobek, který by nahradil všechny ostatní potraviny a současně, pokud je Vaše strava vyvážená, pak by žádný produkt neměl být vynechán.

Existují produkty, které obsahují trochu zdravější prvky než jiné jako špenát, brokolice, borůvky, cizrna, čočka, fazole, zelí, broskve a vlašské ořechy. Ty by měly být ve Vaší stravě základem.

5. Chléb

Čerstvě upečený chutný chléb je potěšením, které nemá nic společného se zdravou výživou. Můžete jíst chléb, ale neměli byste to považovat za vážnou součást zdravé výživy.

6. Sacharidy

Zdravotní výživa vysoké kvality je nemožná bez uhlohydrátů. Všechny užitečné rostlinné produkty jsou zdrojem sacharidů. Měli byste z Vaší stravy vyloučit rafinované potraviny a potraviny s vysokým obsahem cukru, ne proto, že mají vysoký obsah sacharidů, ale protože obsahují tuky, sodík a další nebezpečné přísady. Sacharidy nejsou zlé, nezdravé nevyžádané potraviny ale zlé jsou!

7. Detox

Naše tělo se denně čistí. Nejlepší způsob, jak můžete pomoci, je udržovat zdravou výživu, cvičit, dostatečně spát, být schopen ovládat stres a samozřejmě nekouřit.

Následující pravidla jsou mnohem lepší než jakákoli umělá detoxikace. Nejen, že je neefektivní, ale může být i velmi nebezpečné.

8. Složení výrobků

Nejužitečnější produkty obvykle obsahují pouze jednu složku. Například výrobky jako avokádo, čočka, borůvky, brokolice, mandle atd.

Při výběru dalších produktů vždy věnujte pozornost seznamu složek: čím je kratší, tím lépe. Dále věnujte pozornost množství chemikálií, cukru, olejů, soli, atd.

9. Můžete jíst stejné výrobky každý den?

Pokud udržujete vyváženou stravu, můžete jednoduše jíst stejné výrobky a pokrmy denně. Nicméně stále stojí za to diverzifikovat každodenní příjem jídla.

10. Tuky

Jak již bylo řečeno, „dobré“ tuky jsou obsaženy v oříšcích, semenech, olivách, avokádě, mořských plodech a olivovém oleji.

Nezapomeňte snížit spotřebu nasycených tuků, které najdete v nezdravých potravinách, jako jsou masné výrobky a mléčné výrobky z celých mléčných výrobků.

11. Ekologické produkty

Ekologické zemědělství chrání potraviny před škodlivými pesticidy. Kromě toho existují zjevné ekologické a etické výhody. Ale stále neexistují žádné důkazy o jeho přínosech pro zdraví, protože nebyly provedeny žádné relevantní a vhodné studie.

12. Zelenina

Zelenina, která jsou povinnou součástí zdravé výživy, lze koupit jak čerstvá, tak i mražená. A při nákupu mražené zeleiny byste měli hledat „rychle zmražené“, hned po sklizni. Existují také některé další faktory, kterým byste měli věnovat pozornost:

  • datum zamražení zeleniny by mělo odpovídat období sklizně;
  • kusy zeleniny v obalu by měly být odděleny. Pokud máte pocit, že existuje jeden velký ledový kus, znamená to porušení skladovacího a přepravního procesu.

13. Tepelné zpracování

Zde vše závisí na produktu. Proto:

  • bobule jsou lépe konzumovány čerstvé, takže si uchovávají všechny antioxidanty;
  • rajčata a zelí mají být trochu zavařeny pro lepší stravitelnost;
  • čočka a fazole mohou být konzumovány až po úplném uvaření.

14. Ryby

Ryby lze jíst každý den v jednom z pokrmů. Měli byste se však ujistit, že ryby, které jíte, nepřekračují úroveň rtuti a jiných škodlivých látek.

Bylo zjištěno, že u menších ryb je mnohem méně pravděpodobné, že obsahují rtuť v porovnání s rybami velkými.

15. Vápník bez mléka

Vědci dosud nedospěli k závěru o škodě či přínosu mléka pro dospělé. Pro ty, kteří se rozhodli vyloučit tento výrobek z jejich stravy, doporučujeme místo toho zahrnout jiné produkty bohaté na vápník. Například listovou zeleninu, fazole a sóju.

16. Alkohol

Nejnovější výzkum říká, že konzumace alkoholu snižuje životnost. Proto je dokonce i červené víno potenciálně nebezpečné. Takže pokud pijete alkohol na zlepšení svého zdraví, vědci doporučují, abyste to přestali ihned dělat.

17. Cukr

Cukr nám poskytuje „prázdné“ kalorie bez dalších živin. Navíc cukr uvolňuje inzulín, který podporuje zvýšení tělesné hmotnosti. Také cukr způsobuje, že chcete jíst více. To je důvod, proč tolik produktů v obchodech obsahuje tolik cukru.

Zdravé stravování by mělo zahrnovat následující zásady:

  • voda místo sodovky;
  • konzumace pouze celých zrn;
  • ořechy, semena, olivový olej, avokádo jako zdroj „dobrých“ tuků;
  • ryby a mořské plody namísto masa jako zdroje bílkovin;
  • méně cukru a soli, více zeleniny a ovoce.

Které z těchto doporučení budete následovat? Informujte nás o tom v komentářích níže!