Šťavnaté maso, listové těsto a švestky: Zajímavá kombinace a ještě zajímavější chuť! To musíte zkrátka ochutnat!

Máte doma v mrazničce odložená kuřecí prsa, no nevíte co s nimi? Nabízíme Vám zajímavý recept z mletého masa a listového těsta se sladkým překvapením.

Důležitým bodem přípravy je důkladné promíchání masa, aby se při pečení nerozpadlo a zachovalo si svůj pevný tvar. V klasické verzi se používá jehněčí maso, ale moderní kuchyně je otevřená i vepřové, hovězí, či kuřecí variantě. Čím více tuku se na mase nachází, tím šťavnatější bude výsledek pečení. Případně to můžete udělat tak, že ke kuřecím přidáte i vepřové, nebo hovězí maso, nebo najemno nakrájenou slaninu bez kůže.

[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?

  • 600 g kuřecích prsou
  • 1 cibuli
  • 100 g sušených švestek
  • 200 g listového těsta
  • sůl a pepř dle chuti
  • čerstvou, nebo sušenou bazalka či jiné bylinky

Jak na to?

  1. Kuřecí maso si rozemelte v mlýnku, nebo nakrájejte nožem na jemné kousky. Odborníci na gastronomii tvrdí, že druhá možnost pomáhá masu uchovat šťavnatost, která dodá jídlu jemnost a jedinečnou chuť.
  2. Cibuli nadrobno namelte v mlýnku na maso. Nezapomeňte do mletého masa přidat také sušenou bazalku a cibuli.
  3. Směs promíchejte rukama, aby se co nejlépe udržela na špízu, pokuste se ji mísit přibližně 15 minut.
  4. Mísu se směsí přikryjte a vložte do chladničky na 2-3 hodiny.
  5. Na každou špejli si napíchněte dvě švestky.
  6. Na ně si z mletého masa vyformujte podlouhlé fašírky.
  7. Listové těsto si nakrájejte na pásy široké cca 2 cm.
  8. Dvěma pásy si omotejte každou špejli s masem. Pokud je to nutné, povrch těsta můžete potřít vaječným žloutkem a posypat sezamovými semínky.
  9. Takto připravené maso si položte na vymazaný plech, vložte ho do trouby předehřáté na 170 stupňů a nechte ho péct 40 minut. Čas od času je můžete přetočit, abyste dosáhli rovnoměrného upečení. A ještě něco, pokud chcete předejít spálení špejlí, předem je můžete namočit do vody, nebo je zabalit do alobalové fólie.
  10. A takto to vypadá!

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Doporučení!

Zvolte k tomu ten správný dip v podobě pikantní, ostře-sladké, nebo česnekové omáčky. Pokrm klidně můžete jíst i rukama v kombinaci se smaženým lilkem, houbami nebo pečenými bramborami.

Čtěte také: Aneta Krejčíková (32): Šok z jejích prsou!

Dobrou chuť přejeme!