Dnes mnoho lidí považuje etikety za zbytečné a zastaralé. Zásluhou dobré mravy však není slepé sledování stovek malých pravidel a formalit, ale především respektování ostatních lidí bez ohledu na to, kdo jsou. Jak řekl Jean de La Bruyère, francouzský filozof a moralista: „Je zdvořilý, že je schopen mluvit a jednat tak, aby nás ostatní lidé neobtěžovali.“
Bright Side shromáždilo několik jednoduchých jídelních pravidel, které se budou řídit při setkání s přáteli. Pokud se budete řídit těmito pravidly, budete se na každou událost cítit jistě a lidé, s nimiž se budete setkávat, vás budou považovat za hezké a zdvořilé osoby.
Pravidla etikety na oficiálních recepcích a banketách
- Místa pro hosty. Pokud není plán k sezení, hosté by měli počkat, dokud hostitel události neukáže své sedadla. V tradičním uspořádání místa k sezení sedí hostitel události v čele stolu, místa přímo vedle nich jsou pro nejčestnější hosty a mladí lidé s dětmi sedí na druhém konci.
- Dámy sedí nejdříve u stolu a muži zůstávají stát, dokud se dámy neusadí. Muži pomáhají ženám posadit se a posunout židle ven.
- Ti, kdo jsou pozdě, nemají nechat každého, aby čekal déle než 20 minut. Pokud jste pozdě, omluvte se a připojte se k rozhovoru (aniž byste se dostali do podrobností o tom, proč jste pozdě).
- Pokud nemůžete pít některé nápoje nebo jíst určité potraviny kvůli vaší stravě nebo zdravotnímu stavu, neříkejte jim o tom, že nepoškodí hosty události. Prostě jíst tyto potraviny.
- To může znít překvapivě, ale párátka by měla být v koupelně a nikoli na stole. Můžete použít párátko nebo oční kapky, opravit vlasy nebo make-up a další části vašeho těla pouze v koupelně.
Jak používat příbory
- Pokud náhodou spustíte vidličku nebo lžíci, nechodíte pod stůl a hledáte ji. Požádejte číšníka nebo hostitele události o získání nového.
- Příbory, které jste začali používat, by se neměly dotknout stolu.
- Můžete jej umístit pouze na stranu talíře, ale ne na ubrus.
1
2