3 recepty na otrubové, bramborové i žitné droždí: Tohle už znají jen naše prababičky – měly byste to umět také!

Preferujete přirozené a domácí ingredience? Pravděpodobně jste již tedy při pečení přemýšleli, jak si vyrobit vlastní domácí kvasnice. V dobách, kdy se ještě kvasnice v obchodě neprodávaly, naše babičky velmi dobře věděly, jak si je vyrobit. Možná proto bylo domácí pečivo o tolik chutnější než to dnešní. Vyrobit si je můžeme z otrub, brambor nebo pšeničné mouky. A věřte, není na tom nic komplikovaného!

Otrubové droždí

Na přípravu budete potřebovat:

  • 800 g pšeničných otrub
  • 1 kg celozrnné mouky
  • 200 g suchých chmelových hlávek
  • 4 l vody

Příprava

Do hrnce dejte chmel a přidejte 2 litry horké vody. Vařte, dokud se nevyvaří na polovinu objemu.

Čtěte také: To musíte vyzkoušet! Dřevěné nápady, které dají vaší zahradě nový život. Podívejte se, jak ji můžete nejenom zkrášlit, ale jak ji můžete i prakticky vylepšit. To vše z něčeho tak obyčejného, jako jsou palety

Zchlaďte vývar, rozdělte na dvě poloviny. Polovinu dejte zpátky na oheň. Do druhé poloviny přidejte 500 g mouky a promíchejte. Konzistencí by směs měla připomínat těstíčko na lívance.

Nalijte směs do vývaru, celou dobu míchejte. Sundejte z hořáku hned, jakmile se objeví první bubliny, nechte 30 minut odležet.

Přidejte sklenici mouky, promíchejte a nechte odležet 2 hodiny. Poté přidejte další sklenici mouky, opět promíchejte a nechte celý den na teplém místě.

Na závěr přidejte sklenici mouky a 2 šálky pšeničných otrub, smíchejte a přikryjte ubrouskem. Nechte na teplém místě po dobu dalších 4 hodin.

Poté přidejte zbylé otruby a zamíchejte, mělo by vzniknout husté těsto. Rozdělte těsto na 4 části. A rozložte na 4 plechy vyložené papírem na pečení.

Kvasnice musíte sušit na teplém místě po dobu 3 dnů. Poté zkontrolujte jejich vlhkost rozbitím větších kusů. Je lepší je uchovávat v sáčku z přírodní tkaniny nebo ve skleněné láhvi s uzávěrem.

Domácí droždí z brambor

Pro přípravu budete potřebovat:

  • 70 g chmelových hlávek
  • 5,5 litru vody
  • 1,25 šálku cukru
  • 2,5 kg brambor
  • 1 šálek celozrnné mouky
  • 1 polévkovou lžíci soli

Příprava

Dejte 20 g chmele do 1,5 litru vroucí vody. Směs vařte po dobu 20 minut pod pokličkou, míchejte.

Přidejte 4 lžíce cukru, vzniknou kvasnice, které nalijte do sklenice. Zakryjte látkou a nechte 2 dny na teplém místě.

Uvařte 3 brambory do měkka a rozmačkejte je.

Do směsi přidejte brambory a sklenici mouky, promíchejte. Směs opět zakryjte látkou a nechte pracovat po dobu 24 hodin za občasného míchání.

Nalijte 2,5 šálku chmele do 4 litrů vody, přiveďte k varu. Přidejte 1 šálek cukru a 1 polévkovou lžíci soli, vařte.

Nastrouhejte zbývající syrové brambory, přidejte do horkého vývaru. Směs přikryjte a nechte na teplém místě.

Směsi smíchejte dohromady a dobře promíchejte, objem by měl dvojnásobný.

Uskladněte tekuté kvasnice v láhvích na chladném místě.

Domácí kvasnice z žitné mouky

Pro přípravu budete potřebovat:

  • 370 ml vody
  • 370 g mouky

Příprava

Smíchejte 50 g mouky a 50 ml vody, nalijte do sklenice, přikryjte sklenici látkou a nechte den odpočívat při pokojové teplotě.

Přidejte 25 ml vody a 25 g mouky a promíchejte. Během dne by měl být kvas porézní.

Nyní by mělo být 75 g kvásku, přidejte dalších 25 g mouky a 25 ml vody, promíchejte, přikryjte a nechte při pokojové teplotě.

V dalším kroku nechte 50 g kvásků, přidejte 25 g mouky a 25 ml vody, promíchejte a zakryjte fólií, do které vytvořte vidličkou otvory.

Opakujte postup popsaný v předchozím odstavci po dobu dalších tří dnů. Zakrytou sklenici dejte vždy na noc do chladničky.

V posledních dvou krocích nechte 25 g kvásku, přidejte 50 ml vody a 50 g mouky, promíchejte a dejte chladit na dva dny. Na konec na 30 g kvásku přidejte 120 ml vody a 120 g mouky, promíchejte a chlaďte další 2 dny.

Příprava kvasnic je sice náročná na čas, ale představte si, jak bude těsto dobře kynout a pečené pečivo krásně vonět! Určitě to stojí za vyzkoušení!