3 recepty na otrubové, bramborové i žitné droždí: Tohle už znají jen naše prababičky – měly byste to umět také!

Preferujete přirozené a domácí ingredience? Pravděpodobně jste již tedy při pečení přemýšleli, jak si vyrobit vlastní domácí kvasnice. V dobách, kdy se ještě kvasnice v obchodě neprodávaly, naše babičky velmi dobře věděly, jak si je vyrobit. Možná proto bylo domácí pečivo o tolik chutnější než to dnešní. Vyrobit si je můžeme z otrub, brambor nebo pšeničné mouky. A věřte, není na tom nic komplikovaného!

Otrubové droždí

Na přípravu budete potřebovat:

  • 800 g pšeničných otrub
  • 1 kg celozrnné mouky
  • 200 g suchých chmelových hlávek
  • 4 l vody

Příprava

Do hrnce dejte chmel a přidejte 2 litry horké vody. Vařte, dokud se nevyvaří na polovinu objemu.

Čtěte také: Připravte si doma tyto lahodné Broskvové květy! Uvidíte, že se stanou dokonalým doplňkem Vaší tabule, nejen po chuťové stránce!

Zchlaďte vývar, rozdělte na dvě poloviny. Polovinu dejte zpátky na oheň. Do druhé poloviny přidejte 500 g mouky a promíchejte. Konzistencí by směs měla připomínat těstíčko na lívance.

Nalijte směs do vývaru, celou dobu míchejte. Sundejte z hořáku hned, jakmile se objeví první bubliny, nechte 30 minut odležet.

Přidejte sklenici mouky, promíchejte a nechte odležet 2 hodiny. Poté přidejte další sklenici mouky, opět promíchejte a nechte celý den na teplém místě.

Na závěr přidejte sklenici mouky a 2 šálky pšeničných otrub, smíchejte a přikryjte ubrouskem. Nechte na teplém místě po dobu dalších 4 hodin.

Poté přidejte zbylé otruby a zamíchejte, mělo by vzniknout husté těsto. Rozdělte těsto na 4 části. A rozložte na 4 plechy vyložené papírem na pečení.

Kvasnice musíte sušit na teplém místě po dobu 3 dnů. Poté zkontrolujte jejich vlhkost rozbitím větších kusů. Je lepší je uchovávat v sáčku z přírodní tkaniny nebo ve skleněné láhvi s uzávěrem.

Domácí droždí z brambor

Pro přípravu budete potřebovat:

  • 70 g chmelových hlávek
  • 5,5 litru vody
  • 1,25 šálku cukru
  • 2,5 kg brambor
  • 1 šálek celozrnné mouky
  • 1 polévkovou lžíci soli

Příprava

Dejte 20 g chmele do 1,5 litru vroucí vody. Směs vařte po dobu 20 minut pod pokličkou, míchejte.

Přidejte 4 lžíce cukru, vzniknou kvasnice, které nalijte do sklenice. Zakryjte látkou a nechte 2 dny na teplém místě.

Uvařte 3 brambory do měkka a rozmačkejte je.

Do směsi přidejte brambory a sklenici mouky, promíchejte. Směs opět zakryjte látkou a nechte pracovat po dobu 24 hodin za občasného míchání.

Nalijte 2,5 šálku chmele do 4 litrů vody, přiveďte k varu. Přidejte 1 šálek cukru a 1 polévkovou lžíci soli, vařte.

Nastrouhejte zbývající syrové brambory, přidejte do horkého vývaru. Směs přikryjte a nechte na teplém místě.

Směsi smíchejte dohromady a dobře promíchejte, objem by měl dvojnásobný.

Uskladněte tekuté kvasnice v láhvích na chladném místě.

Domácí kvasnice z žitné mouky

Pro přípravu budete potřebovat:

  • 370 ml vody
  • 370 g mouky

Příprava

Smíchejte 50 g mouky a 50 ml vody, nalijte do sklenice, přikryjte sklenici látkou a nechte den odpočívat při pokojové teplotě.

Přidejte 25 ml vody a 25 g mouky a promíchejte. Během dne by měl být kvas porézní.

Nyní by mělo být 75 g kvásku, přidejte dalších 25 g mouky a 25 ml vody, promíchejte, přikryjte a nechte při pokojové teplotě.

V dalším kroku nechte 50 g kvásků, přidejte 25 g mouky a 25 ml vody, promíchejte a zakryjte fólií, do které vytvořte vidličkou otvory.

Opakujte postup popsaný v předchozím odstavci po dobu dalších tří dnů. Zakrytou sklenici dejte vždy na noc do chladničky.

V posledních dvou krocích nechte 25 g kvásku, přidejte 50 ml vody a 50 g mouky, promíchejte a dejte chladit na dva dny. Na konec na 30 g kvásku přidejte 120 ml vody a 120 g mouky, promíchejte a chlaďte další 2 dny.

Příprava kvasnic je sice náročná na čas, ale představte si, jak bude těsto dobře kynout a pečené pečivo krásně vonět! Určitě to stojí za vyzkoušení!