5 dokonalých salátů z čínského zelí. Pochutnáte si, zasytíte se a hlavně výrazně prospějete svému trávicímu systému a střevům. Na to je toto zelí učiněným zázrakem

Čínské neboli pekingské zelí je poměrně chutnou a zajímavou zeleninou, kterou snadno pořídíte, málo za ni zaplatíte a také díky ní můžete připravit mnoho dobrých jídel. Tedy především zeleninových salátů. My vám přinášíme recepty na 5 takových, na kterých si nejenom pochutnáte, ale díky kterým i prospějete svému tělu. Čínské zelí, které je možné znát také pod názvem petsai, je totiž velmi dobrým pomocníkem v případě různých trávicích problémů.

Co čínské zelí dokáže?

Než se společně podíváme na jednotlivé recepty a na to, na čem přesně je možné si pochutnat, je samozřejmě na místě podívat se také na to, v čem je pekingské zelí prospěšné. V první řadě dokáže velmi dobře působit na střeva, a to jak na tenké, tak i střevo tlusté. Díky tomu je zajištěno, že střeva budou dobře fungovat a budou správně zpracovávat potravu, stejně jako je možné zajistit i to, člověk nemusí trpět plynatostí a jinými obtížemi.

Opomíjet nelze také to, že čínské zelí je přímo doporučováno lidem, kteří mají určité zdravotní komplikace. Jedná se například o diabetiky, tedy o osoby trpící cukrovkou. Těm dané námi zmíněné saláty rozhodně neuškodí. Stejně tak mají jistotu v tom, že neuškodí ani pacientům, které trpí na srdeční onemocnění. I ti si mohou být jisti tím, že jim petsai výrazně prospěje.

Čtěte také: Z obrázku si vyberte jednu cestu, která Vás zaujala nejvíce a my Vám povíme jaká jste osobnost.

Salát s kmínem

Asijská kuchyně je celkem zajímavá tím, že se nebojí experimentovat a zajímavě kombinovat různé suroviny. Proto přichází na řadu tento unikátní salát z pekingského zelí s černým kmínem. Jeho příprava je snadná. Základem je nakrájené ono čínské zelí, ke kterému se následně přidává trocha mrkve a samozřejmě onen kmín, který mu přidá na zajímavosti samotné chuti. Vše se dále dochucuje také trochou sýru a šťávou z granátového jablka. Kdo ho nemá k dispozici, může jako alternativu použít klasiku v podobě limetky nebo citronu.

Salát s pomerančem

Že se kombinuje zelenina s ovocem, to není v moderní kuchyni až tak nic zvláštního. A právě proto se aktuálně podíváme na recept, kterým je právě salát s pomerančem. Že  je základem právě čínské zelí, to nemusíme připomínat. Když se podíváme také na to, čím je doplněno, tak se jedná o pomeranč. A co dále? Z hlediska ingrediencí už nic. Důležité je však získat lehce nakyslou a také příjemnou chuť, které je dosaženo tak, že se využije kombinace jablečného octu a šťávy z citronu. Toto je zálivka. Další inovace může být spojena s posypáním dýňovými semínky. To ale není nezbytné.

Salát se šunkou

Jste milovníky masa? Pokud bez něho nemůžete být, tak je možné dát si ho také v salátu. Tento recept vás zaujme jak složením, tak svou chutí. Základem je opět pekingské zelí, které bude doplněno také šunkou, dále sýrem a zapomínat se nesmí také na mrkev a vlašské ořechy. Pokud chcete ještě inovovat, můžete zkusit přidat i jarní cibulku. Zajímavý je také dresink, který je z majonézy. I když daná kombinace salátu není úplně dietní, rozhodně vás na ní zaujme to, že je jednou z nejchutnějších, které vám v našem soupisu představujeme.

Salát s kuřetem

Pro milovníky masa tady ještě máme jeden tip. Není se šunkou, ale s kuřecím masem. Konkrétně to jsou kuřecí prsa, která tvoří onen základ daného receptu. K nim samozřejmě přidáte opět čínské zelí. A na co nezapomenout dále? Je to také jarní cibulka, je to nakládaná kukuřice a petrželová nať. Dresink je v tomto případě o poznání zdravější, jelikož ho vytvoříte z olivového oleje, citronové šťávy, balzamikového octa a dále také ze soli a pepře. Kdo chce ještě zajímavější chuť, neměl by se bát vyzkoušet také oregano nebo bazalku, což jsou bylinky, které jdou s kuřecím dobře dohromady.

Salát s okurkou

Ryze zeleninová a také zcela logicky nejzdravější varianta, která je k dispozici. Salát s okurkou je zajímavý tím, že na něho opravdu potřebujete jenom čínské zelí a dále salátovou okurku. Vše nakrájíte, smícháte v misce a přidáte kombinaci šťávy z citronu, soli a také olivového oleje. Následně je na místě salát ihned konzumovat, aby byla zajištěna jak křupavost okurky, tak i křupavost samotného pekingského zelí.