Přestože přesná příčina migrény je stále neznámá, odborníci se shodují, že těžké bolesti hlavy mohou být provokovány léky, který užíváte, náhlými změnami ve Vašem endokrinním systému a nedostatkem spánku. Vaše stravovací návyky také ovlivňují způsob, jakým se cítíte. Podle studií asi 10 % lidí trpí migrénami, které jsou způsobeny chybami v jejich stravě.
Dnes jsme pro Vás proto vytvořili seznam těch nejběžnějších potravin, které mohou vyvolávat migrény!
1. Zralý sýr
[hana-code-insert name=’google‘ /]Sýr, který prochází procesem stárnutí, může být pro mnoho lidí důvodem migrén, protože je bohatý na tyramin. Tyramin pochází z aminokyseliny, tyrosinu, a obvykle se tvoří v potravinách, které jsou nakládané, zrající, uzené, fermentované nebo marinované.
Mezi starší sýry patří: čedar, feta sýr, niva, brie, parmazán, gouda, gruyere, švýcarský sýr či muenster.
2. Citrusové plody
Citrusové plody obsahují hodně kyseliny, která může ovlivnit hladinu pH v krvi a zvýšit Vaše šance na migrénu. Některé studie ukazují, že asi 11% lidí s bolestmi hlavy hlásí, že citrusové plody jsou důvodem jejich migrén.
3. Studená jídla
Pokud jste zvyklí jíst zmrzlinu a rychle pít studené nápoje, když jste zahřátí ať už z fyzické aktivity, nebo za horkého dne, může to stimulovat bolest hlavy.
4. Lepek
[hana-code-insert name=’google‘ /]Gluten je protein nacházející se v takových potravinách, jako je pšenice, žito a ječmen. Tyto potraviny, stejně jako výrobky vyrobené z nich, mohou pak vyvolávat migrény u lidí s nesnášenlivostí lepku.
5. Přísady
Mnohé chemikálie v potravinách obvykle nemají nutriční hodnotu a mohou mít negativní účinky na Vaše zdraví. Pokud máte často bolesti hlavy, zkuste se držet dál od následujících přísad:
Glutamát monosodný (MSG – E621) je běžným činidlem nacházejícím se v masu a ochucovadlech. Tato konzervační látka je jednou z hlavních složek asijských potravin, sójové omáčky, zpracovaných potravin či zeleniny v konzervách.
Dusičnany a dusitany se obvykle vyskytují ve zpracovaných masných výrobcích, jako jsou hot dogy, klobásy, šunky, salámy či slanina. Když se tyto přísady dostávají do Vašeho těla, Vaše krevní cévy začínají bobtnat a mohou způsobovat silné bolesti hlavy.
Aspartam (APM) a sukralóza (E955) jsou umělá sladidla, která lze nalézt v dietních nápojích, sportovních nápojích, v nápojích bez cukru a dokonce i ve vitamínech pro děti. Pokud jste citliví na tyto přísady, můžete po jejich užívání zažít migrénový záchvat.
Červeného a žlutého zbarvení potravin, typického pro bonbóny, zmrzliny, bramborové lupínky, sušenky či tyčinky, je docíleno za pomocí ropy, stejné látky používané k výrobě motorového oleje, což rozhodně není dobré pro Vaše zdraví.
6. Kofein
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Nadměrná konzumace kofeinu může přispět k nástupu bolesti hlavy. Proto byste měli omezit příjem kofeinu na 200-300 miligramů (2-3 šálky kávy) denně. Všimněte si, že kofein lze nalézt také v produktech jako je čokoláda, kakao, čaj, Coca-Cola a dokonce i v některých lécích proti bolesti.
7. Alkoholické nápoje
Většina lidí ví, že červené víno může způsobit migrény, ale studie ukazují, že i jiné alkoholické nápoje, jako je pivo, šumivé víno a nějaké silné alkoholické nápoje, mohou zvyšovat pravděpodobnost výskytu migrén.