7 chyb ve Vaší stravě, které Vám mohou spustit bolesti hlavy, či dokonce migrény!

Přestože přesná příčina migrény je stále neznámá, odborníci se shodují, že těžké bolesti hlavy mohou být provokovány léky, který užíváte, náhlými změnami ve Vašem endokrinním systému a nedostatkem spánku. Vaše stravovací návyky také ovlivňují způsob, jakým se cítíte. Podle studií asi 10 % lidí trpí migrénami, které jsou způsobeny chybami v jejich stravě.

Dnes jsme pro Vás proto vytvořili seznam těch nejběžnějších potravin, které mohou vyvolávat migrény!

1. Zralý sýr

[hana-code-insert name=’google‘ /]Sýr, který prochází procesem stárnutí, může být pro mnoho lidí důvodem migrén, protože je bohatý na tyramin. Tyramin pochází z aminokyseliny, tyrosinu, a obvykle se tvoří v potravinách, které jsou nakládané, zrající, uzené, fermentované nebo marinované.

Čtěte také: Tak toto Vám nahradí i vynikající chléb se šunkou! Domácí tavený sýr připravujeme každý víkend a vždy nám pár dní vydrží!

Mezi starší sýry patří: čedar, feta sýr, niva, brie, parmazán, gouda, gruyere, švýcarský sýr či muenster.

2. Citrusové plody

Citrusové plody obsahují hodně kyseliny, která může ovlivnit hladinu pH v krvi a zvýšit Vaše šance na migrénu. Některé studie ukazují, že asi 11% lidí s bolestmi hlavy hlásí, že citrusové plody jsou důvodem jejich migrén.

3. Studená jídla

Pokud jste zvyklí jíst zmrzlinu a rychle pít studené nápoje, když jste zahřátí ať už z fyzické aktivity, nebo za horkého dne, může to stimulovat bolest hlavy.

4. Lepek

[hana-code-insert name=’google‘ /]Gluten je protein nacházející se v takových potravinách, jako je pšenice, žito a ječmen. Tyto potraviny, stejně jako výrobky vyrobené z nich, mohou pak vyvolávat migrény u lidí s nesnášenlivostí lepku.

5. Přísady 

Mnohé chemikálie v potravinách obvykle nemají nutriční hodnotu a mohou mít negativní účinky na Vaše zdraví. Pokud máte často bolesti hlavy, zkuste se držet dál od následujících přísad:

Glutamát monosodný (MSG – E621) je běžným činidlem nacházejícím se v masu a ochucovadlech. Tato konzervační látka je jednou z hlavních složek asijských potravin, sójové omáčky, zpracovaných potravin či zeleniny v konzervách.

Dusičnany a dusitany se obvykle vyskytují ve zpracovaných masných výrobcích, jako jsou hot dogy, klobásy, šunky, salámy či slanina. Když se tyto přísady dostávají do Vašeho těla, Vaše krevní cévy začínají bobtnat a mohou způsobovat silné bolesti hlavy.

Aspartam (APM) a sukralóza (E955) jsou umělá sladidla, která lze nalézt v dietních nápojích, sportovních nápojích, v nápojích bez cukru a dokonce i ve vitamínech pro děti. Pokud jste citliví na tyto přísady, můžete po jejich užívání zažít migrénový záchvat.

Červeného a žlutého zbarvení potravin, typického pro bonbóny, zmrzliny, bramborové lupínky, sušenky či tyčinky, je docíleno za pomocí ropy, stejné látky používané k výrobě motorového oleje, což rozhodně není dobré pro Vaše zdraví.

6. Kofein

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Nadměrná konzumace kofeinu může přispět k nástupu bolesti hlavy. Proto byste měli omezit příjem kofeinu na 200-300 miligramů (2-3 šálky kávy) denně. Všimněte si, že kofein lze nalézt také v produktech jako je čokoláda, kakao, čaj, Coca-Cola a dokonce i v některých lécích proti bolesti.

7. Alkoholické nápoje

Většina lidí ví, že červené víno může způsobit migrény, ale studie ukazují, že i jiné alkoholické nápoje, jako je pivo, šumivé víno a nějaké silné alkoholické nápoje, mohou zvyšovat pravděpodobnost výskytu migrén.