8 úžasných receptů na sladké dobroty s domácími jahodami

1.

Luxusní jahodová štrúdl za pár minut

Budeme potřebovat:

Čtěte také: Zapište si tento recept, než bude smazán. Tento starý návod dokáže zničit každou nemoc, chřipku i nachlazení

  • 300 g listového těsta
  • 125 g jemného tvarohu
  • 50 g moučkového cukru
  • 250 g jahod
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • vajíčko na potření
  • moučkový cukr na posypání

Postup: Připravíme si plech, vyložíme ho pečícím papírem a troubu předehřejte na 200 stupňů. Listové těsto rozválíme na tenký obdélník. Do středu navrstvíme tvaroh vymíchání s moučkovým cukrem, poklademe nakrájené jahody, které posypeme vanilkovým cukrem. Kraje cesta nakrájíme ostrým nožem na pásky, které střídavě překládáme přes tvaroh s jahodami. Vrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme dozlatova. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

2.
Nepečený cheesecake s jahodami

Budeme potřebovat:

Na sušenkový základ:

  • 180 g oblíbených sušenek
  • 80 g rozpuštěného másla

Na sýrovou náplň si připravte:

  • 240 g krémového sýru nebo mascarpone
  •  50 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 ml smetany na šlehání min. 33%, ideálně 40%

Ovocná náplň:

  • 700 – 800 g čerstvých jahod
  • 150 g mražených malin
  • 1 – 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu

Postup: Sušenky rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs přeložte do koláčové formy a vtlačte na dno i okraje formy. Dejte chladit do lednice, než si připravíte náplň. V míse vyšlehejte sýr s cukrem do krémové hmoty a přidejte vanilkový extrakt. V jiné míse ušleháme do tuha šlehačku a opatrně vmíchejte stěrkou do sýrové směsi. Rovnoměrně rozetřete na připravený sušenkový základ, povrch uhlaďte. Přikryjte fólií a dejte alespoň na hodinu do chladničky. Mezitím si připravte ovoce. Maliny povařte společně s cukrem, pak propasírujeme přes síto. Směs vraťte zpět a přiveďte do varu. V lžíci vody rozpusťte škrob, vmíchejte do malin a chvilku povaříme. Směs by měla mírně zhoustnout. Nechte trochu vychladnout. Omyté jahody rozkrájejte na kousky, dejte do mísy a zalijte malinovou hmotou. Opatrně promíchejte, aby se všechny kousky jahod obalily. Ovocnou směs navrstvíme na vychlazenou sýrovou vrstvu a dejte na několik hodin nebo přes noc chladit do lednice.

3.
Nejjednodušší ovocné knedlíčky z tvarohového těsta

Budeme potřebovat:

Těsto:

  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 110 g dětské krupičky
  • špetka soli
    Náplň:
  • 200 g jahod
    Na dokončení:
  • 200 g tvrdého tvarohu
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g másla

Postup: Tvaroh, krupici a sůl spojíme ve vláčné těsto. Vytvoříme váleček, který rozkrájíme na 8 -10 kousků. Každým kouskem obalíme jahodu. Necháme 15 minut odpočinout. Mezitím dáme vařit vodu. Knedlíky vložíme do vroucí vody, odlepíme vařečkou od dna a po vyplutí na povrch necháme ještě 3 minuty povařit. Na talíři posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a polijeme máslem.

4.
Nepečený tvarohový koláč s jahodami

Budeme potřebovat: 300 g kakaové bebe sušenky, 100 g máslo, 500 g tvaroh, 400 ml smetana ke šlehání, 200 g moučkový cukr, 25 g želatina, 1 ks citron, 200 g jahody, 100 g jahodové želé.

Postup: Kakaové sušenky pomocí mixéru rozmixujeme na prášek, přidáme rozpuštěné máslo a promícháme. Připravíme si formu na pečení o průměru 26 cm, vyložíme ji papírem a navrstvíme sušenkový základ. Odložíme do lednice na hodinu. Želatinu si připravíme podle návodu na obalu. Tvaroh smícháme s moučkovým cukrem, přidáme předem vyšlehanou šlehačku a vařečkou smícháme. Přidáme šťávu z jednoho citronu, želatinu a dobře promícháme. Navrstvíme na sušenkový základ a znovu odložíme do chladničky ztuhnout. Jahody nakrájíme na tenké plátky, které poklademe na tvarohovou vrstvu. Zalijeme připraveným jahodovým želé. Návod na přípravu jahodového želé najdeme na obalu, proto se řídíme pokyny od výrobce – každé želé je jiné, proto je třeba respektovat instrukce na obalu. Odložíme do chladničky ztuhnout a podáváme. Dobrou chuť!

5.
jahodová tyramisa

Budeme potřebovat: Ovocná vrstva: 500 g jahody, 1 ks citron, 60 g moučkový cukr, 1 lžička kukuřičný škrob (vrchovatá), 50 ml likér podle chuti.
Krém: 250 ml smetana ke šlehání, 500 g mascarpone, 500 g jahodový jogurt, 350 g jahody, 60 g moučkový cukr, špetka soli
Dále budeme potřebovat: dlouhé dětské piškoty, jahody na ozdobu

Postup: Jahody omyjeme, očistíme a dáme do misky. Přidáme cukr, likér, nastrouhanou citronovou kůru a citrónovou šťávu a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme. Ovocnou hmotu vložíme do hrnce a přivedeme do varu. Když hmota vře, přidáme vrchovatou lžičku kukuřičného škrobu a za stálého míchání vaříme cca 3 minuty. Hustou hmotu odstavíme a necháme vychladnout. Smetanu na šlehání vyšleháme na tuhou šlehačku. V druhé misce utřeme mascarpone, jogurt, špetku soli a cukr. Hmoty spojíme. Jahody nakrájíme na malé kousky a přidáme k mascarpone krému. Připravíme si formu – dno vyložíme dlouhými dětskými piškoty, navrstvíme polovinu mascarpone krému a polovinu jahodové hmoty. Znovu naskládáme dlouhé dětské piškoty, mascarpone krém a jahodovou hmotu. Vrch ozdobíme jahodami a odložíme do lednice vychladit.

6.

Domácí pribináček s jahodovým pyré

Budeme potřebovat: 250 g tučného tvarohu ve vaničce, 1 kelímek 33% smetany, 2 bal. vanilkového cukru, 500 g čerstvých jahod, 1 lžíce (nebo více .. podle chuti) moučkového cukru

Postup: V misce smícháme tvaroh s vanilkovým cukrem. Šlehačku ušleháme dotuha a přidáme k oslazený tvarohu. Omyté a okapané jahody překrojíme a spolu s moučkovým cukrem ponorným mixérem rozmixujeme na pyré. Pár jahod si necháme na ozdobu. Do sklenic vrstvíme na střídačku pyré a pribináčik. Dáme vychladit a můžeme podávat.

7.
Nepečený jahodový zákusek

Budeme potřebovat: 1 kg tvaroh, 150 g másla, 1 hrnek moučkový cukr, 2 bal. vanilkový pudink, 1 lžíce kukuřičný škrob, 3 ks vejce, 1/3 hrnku studené mléko, 1 ks citron – kůra, 32 ks sušenky, 650 g jahody, 2 bal. jahodové želé.

Postup: Máslo dáme do hrnce a necháme rozpustit na mírném ohni. Přidáme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Když je cukr rozpuštěný, přidáme tvaroh a zahříváme na mírném ohni za stálého míchání, dokud nedostaneme hladkou hmotu. Odstavíme. Vajíčka utřeme do pěny a za jednoho pohybu vařečky je přidáme k tvarohové hmotě. Vrátíme zpět na oheň a přivedeme do varu. V mléce rozmícháme pudinkové prášky a kukuřičný škrob. Přilijeme k tvarohové směsi a za stálého míchání uvaříme hustý krém – 3-4 minuty. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru a promícháme. Připravíme si formu na pečení (25 x 25 cm), vyložíme ji papírem a dno vyložíme sušenkami. Navrstvíme 1/2 krému a pěkně uhladíme. Naskládáme sušenky a navrstvíme druhou polovinu tvarohové náplně. Odložíme do lednice a necháme ztuhnout. Po ztuhnutí nádivky na vrch naskládáme jahody. Jahodové želé si připravíme podle návodu na obalu a zalijeme jahody. Necháme ztuhnout a podáváme. Dobrou chuť!

 

8.
Tvarohové řezy s jahodami

Budeme potřebovat: Těsto: 3 ks vejce, 1 lžíce voda, 80 g kr. cukr, 1 lžíce kakao, 1 lžíce olej, 100 g polohrubá mouka, 1/2 lžičky prášku do pečiva.
Krém: 750 g tvrdý tvaroh, 120 g kr. cukr, 1 bal. vanilkový pudink, 300 ml mléka,
Vrch: 1 kg jahody, 1 bal. červené želé.

Postup: Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přidáme vodu, olej a nakonec i polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Připravené těsto navrstvíme na plech, který jsme vyložili papírem na pečení. Pečeme při teplotě 180 stupňů 20-25 minut. V mléce necháme rozpustit cukr, přidáme pudinkový prášek a uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout. Tvaroh mixérem vyšleháme (můžeme přidat moučkový cukr – podle chuti) a postupně přidáváme po lžících vychladlý pudink. Nádivku navrstvíme na upečený plát těsta. Na tvarohovou náplň naskládáme jahody, které zalijeme připraveným dortovým želé. Želé si připravíme podle návodu na obalu – každé želé je jiné, proto je třeba se přesně řídit pokyny, které uvádí výrobce. Odložíme do lednice na minimálně 2-3 hodiny a podáváme. Dobrou chuť!