8 výborných způsobů, jak učinit Váš šálek kávy zdravějším!

Takže, jdete pozdě do práce a zvládáte mít jen malé cappuccino před Vaší první ranní schůzkou. Rychle běžíte na oběd, Váš žaludek vrčí a Vy si uvědomujete, že jste vynechali snídani. Káva má mnoho zdravotních přínosů, ale také může potlačit Vaši chuť k jídlu a někteří lidé ji používají jako náhradu jídla.

Rozhodli jsme se proto pro Vás udělat menší výzkum, jak udělat svůj šálek kávy zdravější, aniž byste ztratili chuť k jídlu a negativně ovlivnili Váš metabolismus.

1. Vyvarujte se umělých sladidel a rafinovaného cukru.

Čtěte také: Opuštěný pohřeb vojáka (veterán), na kterém se nikdo neukázal: Nečekaná pocta přišla v moment, kdy kolem projížděla skupinka motorkářů – jejich reakce byla zachycena na kameru (VIDEO)

To se může zdát trochu zřejmé, ale káva je sama o sobě zdravá. Ve skutečnosti ji proměníte v něco škodlivého tím, že ji dochutíte cukrem. Mnoho populárních verzí kávy je dochuceno umělými sladidly, nebo rafinovaným cukrem. Například střední Iced Caramel Macchiato má 34 gramů cukru a bílá čokoláda Mocha má až 49 gramů cukru.

Vysoké množství cukru může způsobit nejrůznější závažná onemocnění, jako je obezita a cukrovka. Pokud nemůžete tolerovat chuť kávy bez cukru, můžete použít přírodní sladidlo jako je např. stévie.

2. Volte kvalitu, ne kvantitu.

Kvalita kávy se může lišit a závisí na zpracování a způsobu pěstování a pečení kávových zrn. V mnoha případech, kvůli potřebě hromadné výroby kávy a také kvůli tomu, že kávový strom roste až pět let a produkuje 4,5 kg kávy, někteří farmáři stříkají své kávové stromy syntetickými pesticidy a jinými chemikáliemi, které nikdy nebyly určeny k lidské spotřebě.

Tyto chemické látky zrychlují růstové období každého stromu a je zde spousta diskusí o dlouhodobých zdravotních účincích, které mají na člověka. Pokud se obáváte obsahu pesticidů ve Vaší kávě, zvažte koupi organických kávových bobů od kvalitní značky.

3. Přidejte do své kávy nějakou skořici.

Skořice je velmi chutné koření, které dodá Vaší kávě zajímavější chuť. Studie ukazují, že skořice může snížit hladinu glukózy v krvi a hladinu cholesterolu. Je nabitá antioxidanty, které chrání lidské tělo před oxidačním poškozením způsobeným volnými radikály.

Navíc může skořice zlepšit klíčové rizikové faktory pro srdeční onemocnění, včetně cholesterolu, triglyceridů a krevního tlaku. Takže pokud potřebujete nějak ochutit kávu, skvěle Vám pomůže skořice.

4. Přidejte do Vaší kávy kakao.

Kakao, jako skořice, je také bohaté na antioxidanty a poskytuje mnoho zdravotních přínosů, včetně snížení rizika onemocnění srdce. Navíc pomáhá při úbytku hmotnosti zlepšením mitochondriální biogeneze a také nabízí ochranu neuronů.

Podle Národního ústavu pro zdraví kakao zvyšuje poznání a pozitivní náladu. Zkuste přidávat do kávy lžičku kakaového prášku, abyste získali dokonalou příchuť.

5. Nekonzumujte příliš mnoho kávy.

Jak bylo uvedeno výše, konzumace kávy je pro Vaše tělo velmi zdravá, ale nadměrné množství může způsobit řadu zdravotních problémů.

Příliš mnoho kofeinu může způsobit úzkost, nebo otupělost. Může to ovlivnit Vaše spánkové vzorce, narušit kvalitu Vašeho spánku a rozvinout se do závislosti, kdy si vybudujete toleranci vůči kofeinu – takže místo jednoho šálku kávy budete potřebovat 3, abyste se probudili.

6. Nekonzumujte kofein po 14 hodině.

Kofein je to, co dělá kávu tak populární. Je to povzbuzující prostředek, který Vám dává energii, díky čemuž zůstáváte vzhůru a jste produktivní. Konzumace kávy později během dne může však již zasahovat do spánku bez ohledu na to, kolik tolerance máte ke kávě vybudované a špatný spánek následně způsobuje další zdravotní potíže.

Z tohoto důvodu, pokud budete muset pít kávu později, je lepší zvolit šálek černého čaje, který má mnohem méně kofeinu, ale stále Vám dodá energii.

7. Vyhněte se umělé smetaně.

Smetana je nejčastější složkou kávy, zejména v USA. Velmi dobře známé, nízkotučné umělé smetany jsou obvykle vysoce zpracované a mohou obsahovat sporné složky. Celé, přirozené potraviny jsou lepší volbou.

Kvalitní smetana může pomoc při hubnutí a obsahuje méně laktózy, což usnadňuje stárnutí osobám s nesnášenlivostí laktózy ve srovnání s alternativami. Takže zvažte přidání nejlépe plnotučné smetany do Vaší kávy.

8. Překapejte uvařenou kávu přes papír.

Vařená káva obsahuje cafestol – diterpenoidní molekulu, která zvyšuje hladinu cholesterolu u lidí. Použití papírového filtru k vaření kávy snižuje množství kafestolu, zatímco stále ponechává kofein a všechny antioxidanty.

Jak preferujete kávu Vy? Rádi bychom slyšeli Vaše oblíbené recepty. Dejte nám prosím vědět o svých zkušenostech níže v komentářích.