Do lavoru si nalila teplou vodu, ponořila do ní chodidla a počkala než zčervenala. Když zjistíte, proč to udělala, budete to dělat pravidelně také!

V minulosti staří Číňané věřili, že jako první začínají stárnout nohy. Pokud tedy obyvatelům Číny se začala chodidla nápadně vrásčit a naskytly se na nich žíly, či se objevily kostnaté prsty, bylo to první znamení, že se přehoupli do věku, kdy jejich tělo začalo ztrácet na síle a kráse. Vyplývalo to z jejich zaměření se na nohy, reflexní zóny a nervová zakončení. Jedno je jasné, logiku to mělo.

Říká se, že staré čínské medicíně lze důvěřovat, protože dodnes se i v moderní medicíně, či kosmetickém průmyslu vychází z jejich dávných učení, zjištění a znalostí. V tomto článku najdete několik tipů, jak si udržet nohy zdravé a s nimi i celý zbytek těla.

Zdravé nohy

Cítíte ráno bolest, těžké nohy, či neschopnost protáhnout chodidla? Je čas začít s tím něco dělat. V první řadě je dobré zajít za lékařem, který určí, nebo vyloučí potenciální onemocnění. Pokud netrpíte něčím vážnějším, jděte rovnou z vyšetření do čajovny a pořiďte si lékařskou žluč. Obklady z ní si dávejte na chodidla, ideálně na noc.

Čtěte také: Umíte rozlišit, který hmyzák vás kousnul? Poradíme vám, jak to poznat. Až odhalíte podobu pupínků, budete přesně vědět, co máte doma

Pohodlné boty

Není ničím novým, že na zdraví nohou mají obrovský vliv i boty. Pokud tedy nosíte vysoké podpatky, nekvalitní boty bez pořádné podrážky, či obyčejné rovné pantofle, nedivte se, že ráno máte nohy bolavé, vystupují Vám na nich žíly, nebo Vás v noci chytají křeče. Kvalitní a pohodlné boty jsou pro celkové zdraví ohromně důležité, protože neovlivňují jen nohy, ale i páteř a zbytek těla.

10 minut na boso

Abyste předcházeli jistým deformacím, choďte každý den alespoň 10 minut naboso po trávě nebo kamenech. Pokud nemáte ani jedno ani druhé, pak postačí i podlaha, ale volte ji jen v krajním případě. Důležitá je i masáž. Stačí, když si nohy denně před spaním promasírujete. Tyto návyky odstraňují únavu a dlouhodobé problémy s chodidly. Nezapomínejte i na ranní cvičení, natahování a napínání chodidel.

Nejlepší je masáž

Nejlepší relax, jaký si můžete dopřát, je masáž chodidel a nohou. Existuje mnoho druhů, ale v Číně znají jeden – jmenuje se Yung-chuan. Stačí přitlačovat na tento bod 20krát po sobě a bez přestávky. Dělejte to však tak, abyste přitom nepociťovali bolest. Podpoříte krevní oběh a odstraníte každodenní únavu.

Lázeň jako odměna

Abyste svým nohám dopřáli ještě více, nezapomínejte na pravidelnou koupel. Stačí jednou týdně. Do lavoru si nalijte 38-40ti stupňovou vodu a ponořte do ní nohy. Vyčkejte, dokud nohy nezčervenají a potom začněte mačkat bříška palců. Dopřejte nohám mokré teplo a jemnou masáž alespoň 20 minut jednou týdně. Zázračný účinek jednoduché horké koupele pocítíte hned. Velkou roli hraje i jemná akupunktura, kterou si můžete dělat denně s pomocí masážního nástroje s malými drobnými pichlačkami. Chodidla prokrvíte a uvolníte. Nohy se po celém dni uklidní, a budou mít tak dostatek důvodů Vás na další den poslouchat.