Turecká baklava je úžasný a příjemně sladký dezert, který si musíte vychutnat i u sebe doma. Krémová chuť v kombinaci s pistáciemi a medem je spojením, které vám bude na jazyku připadat jako malý zázrak. Postupujte krok za krokem a můžete si tuto pochoutky připravit i ve své kuchyni. Není na tom nic těžkého a budete mít najednou pocit, že jste na dovolené v Turecku.
Co budete potřebovat?
Na domácí baklavu vám stačí jen pár věcí, které snadno zpracujete do jednoho z nejlepších dezertů na světě. Před samotnou přípravou se ujistěte, že máte všechno doma a potom se můžete rovnou pustit do výroby této pochoutky. Garantujeme, že vám bude chutnat a baklavu si budete připravovat pravidelně a opakovaně. Na výrobu potřebujete:
- zakysaná smetana – 250 ml,
- žloutky – 5 ks,
- máslo – 300 gramů,
- pšeničná mouka – 800 gramů,
- prášek do pečiva – ¼ čajové lžičky,
- sůl – 1 čajová lžička,
- cukr – 750 gramů,
- vlašské ořechy – 300 gramů,
- med – 2 polévkové lžíce.
Pracovní postup
Máslo o pokojové teplotě smíchejte se zakysanou smetanou a do směsi přidejte 4 vaječné žloutky. Potom přidejte 250 gramů cukru, sůl a prášek do pečiva. Vše promíchejte a na konec přidejte také prosátou mouku. Znovu důkladně promíchejte. Získáte homogenní těsto, které byste měli zabalit do potravinářské fólie nebo plastového sáčku a vložte do lednice na jednu hodinu. Mezitím si nasekejte v mixéru vlašské ořechy a smíchejte je s 500 gramy cukru.
Vychlazené těsto vyndejte z lednice a rozdělte na 4 porce (2 větší a 2 menší). Větší kusy rozválejte válečkem na tenkou vrstvu. To bude spodní část dezertu. Jemně naneste směs z vlašských ořechů. Menší části těsta také vyválejte a zakryjte s nimi náplň. Pak dejte znovu náplň a nakonec vrstvu z většího kusu těsta. Dezert potřete rozšlehanými žloutky, dezert opatrně rozkrájejte na menší kousky a vložte do trouby. Pečte na 180 stupňů po dobu 40 minut.
Zdroj: poshepky.com