Vepřové maso patří mezi druhy masa, které vám většina lékařů a odborníků na výživu nedoporučuje. Škvarky nebo slanina rozhodně nepatří mezi suroviny, které byste měli jíst pravidelně. Na druhou stranu nemusíte tyto produkty zcela odstranit ze svého života, jestli je máte rádi. Škvarky obsahují i mnoho prospěšných látek, které vám mohou pomoci se zdravotními problémy.
Zdravotní benefity škvarků
Škvarky i slanina obsahují omega-6 mastné kyseliny, které jsou velmi dobré pro snižování škodlivé hladiny cholesterolu. Musíte k nim doplnit i omega-3 mastné kyseliny z ryb, ale mohou vám hodně pomoci. Obsahují také kyselinu arachidonovou, která je klíčová pro regeneraci svalů a mozkové funkce. Zároveň napomáhá ke zmírnění zánětů v těle.
Chcete mít pružnější a pevnější cévy? Slanina je skvělá také pro regulaci krevního oběhu a podporu cévních stěn. Může se to zdát zvláštní, ale může vám pomoci se zdravím kardiovaskulárního systému. Dalším klíčovým prvkem je selen, který potřebují hlavně kuřáci. Chrání totiž buňky před poškozením a působí jako přirozený antioxidant. A nakonec slanina obsahuje vitamíny skupiny B (hlavně B3).
S čím vám ještě pomůže?
Slanina nebo škvarky jsou úžasnou pomocí při kocovině. Dokáže absorbovat alkohol, který se nachází ve vašem těle a zároveň vás příjemně zasytí po dlouhé noci plné drinků. Při konzumaci zdravého množství slaniny se nemusíte obávat negativních dopadů na své tělo. Právě naopak. Může vám dokonce zlepšit metabolismus a podpořit vaši snahu o hubnutí.
Kvalita je klíčová
Doporučené množství slaniny na jeden den je 30 gramů. Právě z tohoto důvodu ji lékaři nedoporučují, protože tak malé množství dokáže sníst jen málokdo. Příliš mnoho čehokoli vám může ublížit a vepřové maso v jakékoli úpravě není žádnou výjimkou. Vždy ale myslete na kvalitu, kterou dáváte do svého těla. Připravte si slaninu doma z domácího masa a budete mít zajištěnou tu nejvyšší kvalitu.
Zdroj: ifunny.eu