Tyto okrasné kulaté květy, které vyrůstají z cibulky obdivují všichni moji sousedé. Jedná se o ideální rostlinu pro naši zeměpisnou šířku!

Ať už máte zahradu velkou nebo malou, rozhodně byste si v ní měli najít místo pro česnek, odborně nazývaný allium. Fialový „míč“ obsypaný květy je totiž tou nejkrásnější ozdobou, vydrží nekonečně dlouho kvést a naroste i tam, kde nic jiného neroste.

[hana-code-insert name=’google‘ /]Allium nebo okrasný česnek, vypadá jakoby přišel z jiné planety. Nijak se nepodobá běžným květům. Jeho tvar připomíná míček nebo křehký balón. Jde o okrasnou cibuli, která nevyžaduje prakticky žádnou péči. Úplně jí postačí, pokud jí dopřejete místo na slunci a v běžné půdě.

Není česnek jako česnek

Allium se sází na jaře nebo na podzim. Ty dřívější kvetoucí odrůdy doporučují zahradníci sázet už v září, aby se cibule dobře zakořenila. V tomto případě Vám zaručeně vykvetou později na jaře nebo v létě. V případě, že máte pozdější kvetoucí odrůdu, klidně ji sázejte na jaře.

Čtěte také: 7 věcí, které ruce dokáží prozradit o Vašem zdraví a Vaší kondici!

Při sázení byste měli dbát na správnou hloubku, jinak můžete cibuli takříkajíc udusit. V praxi to znamená, že pokud sázíte cibuli, neměli byste ji zakopat hlouběji než je dvojnásobek její velikosti. Pozornost je třeba věnovat i rozmístění. Cibule nikdy nesázejte vedle sebe. Minimální vzdálenost, jakou by měly od sebe mít, je půl metru. Bez přesazování Vám tato rostlinka poroste 4-5 let, někdy i více.

[hana-code-insert name=’google‘ /]Před kvetením můžete spatřit, že lístky začínají odumírat, schnou nebo žloutnou. Nemusíte mít strach, takto se rostlina připravuje na kvetení. Všechny své síly vkládá do květů. Lístkem můžete pomoci a jednoduše je odtrhnout. Do květu půjde více živin a nepěkné barvy nebudou špinit celkový dojem.

Dekorativní listy allia mají stejné využití jako ty, které sbíráte z konzumního česneku. Jediný rozdíl je v tom, že v lístcích okrasného česneku se nachází mnohem více užitečných mikroelementů než v běžném. Odteď si můžete lístky trhat a klidně je používat v kuchyni jako bylinku.

Bát se nemusíte ani zalévání rostlinky. Má raději sucho, protože zbytečně mnoho vlhkosti ji může rozmočit a shnije. Právě proto se okrasný česnek nedoporučuje sázet v níže položených oblastech, kde se voda drží déle a půda má vyšší vlhkost. Zalévejte rostlinu, když si na ni vzpomenete, ale ne často. Celkem jí postačí i dešťová voda.

Okrasný česnek umíte velmi jednoduše a rychle i namnožit. Dají se množit i celé cibule, ale vysadit si můžete i vlastní česnek. Květiny si usušte a pak z nich vytřeste semínka. Odložte je do suchého prostředí a v srpnu je zasejte. Na jaře Vám vyženou první lístky, ty se zazelenají, uschnou a na další rok už budete mít okrasného česneku plnou zahradu. Kompletně rozkvete na třetí rok.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Allium nebo okrasný česnek, je úžasným doplňkem do Vaší zahrady. Vyjímat se bude všude, protože jeho fialové hlavičky upoutají pozornost i toho největšího odpůrce rostlinstva. Existuje několik odrůd Allia a rozdíly mezi nimi byste spatřili, kdybyste je viděli kvést vedle sebe. Jsou velmi podobné, ale přitom je každý jiný a osobitě krásný. Navíc záhony Allia jsou skvělou variantou, jak se alespoň na pohled připodobnit provensálským fialovým polím plným levandule. Na Slovensku máme okrasný česnek. S tím se nemůže pochlubit každá země, proto si ho važme a pěstujme, dokud se mu u nás líbí. Při změnách klimatu totiž člověk nikdy neví, kdy tu rostlinstvo, na jaké jsme zvyklí, vydrží.