Jablečné koláče jsou velmi oblíbené po celém světě. Ten dnešní nevypadá stejně jako ostatní, ale chutná velmi dobře. Prakticky se jedná o jablečnou směs mezi dvěma částmi těsta. Příprava je velmi jednoduchá a na výsledku si pochutnáte. Jestli máte domácí jablka, koláč bude samozřejmě chutnat ještě lépe a nemusíte ani používat tolik cukru, protože budou samotná jablka sladší.
Co budete potřebovat?
Na jablečný koláč pochopitelně potřebujete kvalitní a příjemně sladká jablka. Můžete tam zpracovat všechna jablka, která máte zrovna na míse a potřebujete z nich udělat něco velmi chutného pro celou rodinu. Vyzkoušejte tento nadýchaný recept a jistě si pochutnáte. A budete ho připravovat znovu a znovu. Na výrobu potřebujete:
- hladká mouka – 38 dkg,
- moučkový cukr – 18 dkg,
- margarín – 18 dkg,
- vaječné žloutky – 6 ks,
- prášek do pečiva – ¾ balíčku,
- sůl – špetka.
Na jablečnou náplň:
- jablka – 10 ks,
- moučkový cukr – 20 dkg,
- rum – trochu,
- vlašské ořechy – 20 dkg,
- vaječné bílky – 6 ks,
- moučkový cukr – 15 dkg.
Pracovní postup
V první řadě si připravte těsto. Do velké mísy postupně přidejte všechny ingredience na těsto. Poté z nich vypracujte homogenní těsto. Plech nebo pekáč vymažte máslem a vysypte moukou. Nalijte do něj připravené těsto a troubu předehřejte na 200 stupňů. Pečte ho po dobu 10 minut. Mezitím si připravte jablečnou směs a směs z vaječných bílků.
Jablka poduste s cukrem a rumem. Jablka musí změknout, což nebude dlouho trvat. Potom do směsi přidejte nasekané nebo namleté vlašské ořechy. Tuto směs uhlaďte na upečené těsto. Nakonec vyšlehejte vaječné bílky s 15 dkg moučkového cukru. Z této směsi udělejte třetí vrstvu na koláč a vraťte pekáč do trouby. Pečte ho po dobu dalších 10 minut na 200 stupňů. Po upečení nechte koláč vychladnout na pokojovou teplotu a můžete podávat. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: ketkes.com/