Zemřela maminka Whitney Houston, Cissy Houstonová! Zpívala ještě s Elvisem! Svoji dceru přežila o 12 let!

Hudební svět se v poslední době loučil s další velkou postavou. Ve věku 91 let zemřela legendární zpěvačka Cissy Houstonová, matka slavné Whitney Houston. Cissy Houstonová zanechala nesmazatelnou stopu v hudbě a ovlivnila nejen život své proslulé dcery, ale také mnoha dalších umělců, se kterými během své dlouhé kariéry spolupracovala.

Reklama
Instagram cissyhouston_

Počátky hudební kariéry Cissy Houstonové

Cissy Houstonová zahájila svou kariéru již v polovině minulého století jako gospelová zpěvačka. Její hlas se poprvé ozval v kostelních sborech, kde se od útlého věku projevoval její mimořádný talent. Brzy se stala vyhledávanou zpěvačkou a začala doprovázet řadu významných sólových interpretů.

Reklama
Instagram cissyhouston_

Přechod k soulu a popu

V 60. letech 20. století se Cissy Houstonová odklonila od spirituální hudby a začala se věnovat soulu a popu. Stala se členkou slavné doprovodné skupiny The Sweet Inspirations, která doprovázela hvězdy jako Otis Redding, Van Morrison nebo Jimi Hendrix. Její nezaměnitelný hlas je slyšet na řadě nahrávek, například v písni „Brown Eyed Girl“ od Van Morrisona nebo „Son of a Preacher Man“ od Dusty Springfield.

Instagram cissyhouston_

Cissy Houstonová a její dcera Whitney

Cissy Houstonová se proslavila nejen vlastní hudební kariérou, ale také tím, že do sborového zpěvu přivedla svou dceru Whitney. Malá Whitney tak získávala první zkušenosti a učila se ovládat svůj mimořádný vokální talent. Kmotrou mladé Whitney se stala legendární soulová zpěvačka Aretha Franklinová, která byla dlouholetou přítelkyní Cissy Houstonové a často s ní společně vystupovala.

Instagram cissyhouston_

Úspěchy a ocenění Cissy Houstonové

Během své bohaté kariéry Cissy Houstonová nazpívala na 600 písní a získala dvě ceny Grammy. Ocenění získala za alba gospelových písní „Face to Face“ a „He Leadeth Me“, která odrážela její hluboké kořeny v duchovní hudbě.

Instagram cissyhouston_

Tragický konec života Whitney Houston

Bohužel osud Cissy Houstonové byl poznamenaný tragédií, která postihla její rodinu. Její dcera Whitney, která se stala celosvětově známou zpěvačkou, zemřela v roce 2012 ve věku pouhých 48 let. Příčinou její smrti bylo nešťastné utonutí ve vaně hotelového apartmá, které bylo spojeno s chronickým užíváním drog a alkoholu.

Instagram cissyhouston_

Dopad ztráty dcery na Cissy Houstonovou

Ztráta talentované dcery musela být pro Cissy Houstonovou obrovskou ranou. Whitney byla nejen její milovaná dcera, ale také umělkyně, jejíž úspěchy Cissy v mnohém předčily. Cissy Houstonová se však i přes tuto tragédii snažila udržovat aktivní hudební kariéru a dál předávat svůj talent a zkušenosti.

Spolupráce s dalšími hvězdami

Kromě své dcery Whitney Cissy Houstonová během své dlouhé kariéry spolupracovala s řadou dalších významných hudebních osobností. Její hlas je slyšet na nahrávkách takových legend, jako jsou Elvis Presley, Aretha Franklinová nebo Otis Redding.

Instagram cissyhouston_

Spolupráce s Elvisem Presleym

Jednou z nejzajímavějších spolupráci Cissy Houstonové byl její zpěv na albu Elvise Presleyho „How Great Thou Art“ z roku 1967. Cissy Houstonová se zde podílela na doprovodných vokálech a přinesla do Presleyho nahrávky svůj charakteristický gospelový nádech.

Instagram cissyhouston_

Alzheimerova choroba a závěr života

V posledních letech života Cissy se objevily informace, že trpěla Alzheimerovou chorobou. Toto neurodegenerativní onemocnění jistě ovlivnilo i její hudební činnost a schopnost nadále naplno rozvíjet svůj talent. Nakonec Cissy zemřela doma v New Jersey ve věku 91 let.

Zdroj: Blesk.cz

Reklama
Reklama