Cuketové pyré je skvělý způsob, jak potěšit chuťové pohárky, a to i v případě, že držíte dietu. Tato nízkokalorická a zejména nesmírně zdravá směs plná vitamínů a chutných ingrediencí se hodí téměř ke všemu. Cuketové pyré můžete podávat namísto dresingů, k zeleninovým salátům, ale i k masu, můžete ho přidat do omáček a nejlépe chutná na křupavé topince nebo čerstvém pečivu. Jeho chuť si ihned zamilujete a ve formě zavařenin Vám vydrží i přes zimu. Ovšem, pokud ho kvůli jeho lahodné chuti nestihnete sníst dříve.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Mnozí milují cuketu, ale málokdo si ji připravuje i ve formě pyré. Díky následujícím receptům si ji můžete připravit i Vy, a to hned na tři způsoby. Čerstvé zeleniny je dostatek, necháte se zlákat na tuto fantasticky jemnou a voňavou pochoutku?
Pokud si cuketu pěstujete doma, nebo máte možnost výběru i z mladších plodů, pro tyto recepty budou vhodnější mladé, ne zcela dozrálé, cukety. Ty nemají tolik semen, které by jinak bylo nutné vybírat.
Sterilizované cuketové pyré
Co budete potřebovat?
- 1 kg mladé cukety
- 300 g mrkve
- 300 g cibule
- 300 g rajčat
- 50 g kopru a petrželky
- 0,5 čajové lžičky kyseliny citrónové
- 100 ml rostlinného oleje
- 1 čajovou lžičku rajčatového protlaku
- 2 čajové lžičky soli
- 0,5 čajové lžičky mletého pepře
Jak na to?
Nejprve je třeba připravit cuketu tak, aby pustila šťávu. Nakrájíme ji na kostky, přibližně 2 cm a osolíme ji. Potom cuketu promícháme a necháme stát alespoň 15 minut. Když cuketa pustí šťávu, pořádně ji co nejvíce vyždímáme.
Rajčata zbavíme slupky a nakrájíme je na drobné kousky, stejně jako mrkev. Cibuli také nakrájíme na jemno. Následně si na pánev dáme malé množství oleje a chvíli orestujeme cibuli s mrkví, později přidáme cuketu a rajčata.
Veškerou zeleninu, kterou jsme pražili na pánvi, dáme do mixéru a do hladka vymixujeme. Přidáme rajčatový protlak, promícháme a vaříme na mírném plameni asi 30 až 40 minut, aby se odpařila voda a směs zůstala hustší.
Na závěr přidáme pepř, sůl, najemno nasekanou petrželku, kopr a kyselinu citronovou, a vaříme ještě 5 minut. Takto připravené pyré vylijeme do připravených zavařovacích sklenic.
Cuketové pyré s majonézou
[hana-code-insert name=’google‘ /]Takto připravené pyré z cukety je vhodné pro rychlou konzumaci po otevření zavařovací sklenice.
Co budete potřebovat?
- 3 kg cukety
- 500 g cibule
- 250 g rajčatového protlaku
- 150 g rostlinného oleje
- 250 g majonézy
- 0,5 sklenice cukru
- 2 bobkové listy
- sůl a pepř podle chuti
Jak na to?
Nejprve si nakrájíme cuketu a cibuli na malé kousky. Připravíme si hrnec, do kterého přidáme olej a rychle osmažíme cuketu na cibuli. Následně stáhneme plamen na mírný stupeň a přidáme rajský protlak i majonézu, a vše dobře promícháme. Celou směs dusíme přibližně 70 minut, nesmíme zapomenout občas promíchat.
Po uplynutí této doby přidáme sůl, pepř, bobkový list a cukr, a znovu směs promícháme. Následně vaříme ještě 15 minut, hrnec přikryjeme pokličkou.
Z hotového pyré vybereme bobkové listy a můžeme nalévat do skleněných pohárů.
Pečené cuketové pyré
Co budete potřebovat?
- 2,5 kg cukety
- 3 cibule
- 4 mrkve
- 2 červené papriky
- 4 rajčata
- 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- 4 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- 1 polévkovou lžíci cukru
- sůl a pepř podle chuti
- 2 stroužky česneku
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Jak na to?
Připravíme si hluboký pekáč nebo zapékací mísu, ve které budeme péct pyré. Na její dno si naskládáme nakrájenou cibuli a mrkev. Cuketu si nakrájíme na malé kousky a přidáme ji k cibuli a mrkvi, následně pokapeme malým množstvím oleje. Pak si připravíme rajčata a papriky, které necháme v celku. Z papriky odstraníme střed se semeny a z rajčat také vyřízneme tvrdou středovou část. Takto připravené suroviny vložíme na plech.
Připravenou zeleninu pečeme v troubě asi 30 až 35 minut při teplotě 180 až 190 stupňů. Po půl hodině vyjmeme papriky a rajčata, zbylou zeleninu pořádně promícháme a papriky a rajčata vložíme zpět tak, aby se propekly i z druhé strany. Znovu pečeme při stejné teplotě další půl hodinu. Po upečení pootevřeme troubu a necháme pyré pomaličku chladnout asi 20 minut.
Na závěr si připravíme hlubokou pánev, do které si umístíme upečenou zeleninu (děrovanou naběračkou, abychom nepřidávali nadbytečnou šťávu – tu vylijeme do skleněných pohárů). Z papriky a rajčat odstraníme slupku a přidáme k ostatním ingrediencím. Přidáme sůl, pepř, lisovaný česnek, cukr a rajčatový protlak a vše vaříme na mírném plameni asi 15 až 20 minut. Na závěr směs rozmixujeme na hladké pyré.
Pyré následně plníme do sklenic, uzavřeme víčky, zabalíme do utěrek a necháme pomalu vychladnout.
Dobrou chuť!