Cuketové pyré na 3 způsoby: Stačí je zamrazit a vydrží Vám dokonce celou zimu. Nejlépe chutná na topinkách s česnekem!

Cuketové pyré je skvělý způsob, jak potěšit chuťové pohárky, a to i v případě, že držíte dietu. Tato nízkokalorická a zejména nesmírně zdravá směs plná vitamínů a chutných ingrediencí se hodí téměř ke všemu. Cuketové pyré můžete podávat namísto dresingů, k zeleninovým salátům, ale i k masu, můžete ho přidat do omáček a nejlépe chutná na křupavé topince nebo čerstvém pečivu. Jeho chuť si ihned zamilujete a ve formě zavařenin Vám vydrží i přes zimu. Ovšem, pokud ho kvůli jeho lahodné chuti nestihnete sníst dříve.

[hana-code-insert name=’google‘ /]Mnozí milují cuketu, ale málokdo si ji připravuje i ve formě pyré. Díky následujícím receptům si ji můžete připravit i Vy, a to hned na tři způsoby. Čerstvé zeleniny je dostatek, necháte se zlákat na tuto fantasticky jemnou a voňavou pochoutku?

Pokud si cuketu pěstujete doma, nebo máte možnost výběru i z mladších plodů, pro tyto recepty budou vhodnější mladé, ne zcela dozrálé, cukety. Ty nemají tolik semen, které by jinak bylo nutné vybírat.

Čtěte také: Vánoce jsou za dveřmi: recept na úžasné pudinkové rohlíčky

Sterilizované cuketové pyré

Co budete potřebovat?

  • 1 kg mladé cukety
  • 300 g mrkve
  • 300 g cibule
  • 300 g rajčat
  • 50 g kopru a petrželky
  • 0,5 čajové lžičky kyseliny citrónové
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 1 čajovou lžičku rajčatového protlaku
  • 2 čajové lžičky soli
  • 0,5 čajové lžičky mletého pepře

Jak na to?

Nejprve je třeba připravit cuketu tak, aby pustila šťávu. Nakrájíme ji na kostky, přibližně 2 cm a osolíme ji. Potom cuketu promícháme a necháme stát alespoň 15 minut. Když cuketa pustí šťávu, pořádně ji co nejvíce vyždímáme.

Rajčata zbavíme slupky a nakrájíme je na drobné kousky, stejně jako mrkev. Cibuli také nakrájíme na jemno. Následně si na pánev dáme malé množství oleje a chvíli orestujeme cibuli s mrkví, později přidáme cuketu a rajčata.

Veškerou zeleninu, kterou jsme pražili na pánvi, dáme do mixéru a do hladka vymixujeme. Přidáme rajčatový protlak, promícháme a vaříme na mírném plameni asi 30 až 40 minut, aby se odpařila voda a směs zůstala hustší.

Na závěr přidáme pepř, sůl, najemno nasekanou petrželku, kopr a kyselinu citronovou, a vaříme ještě 5 minut. Takto připravené pyré vylijeme do připravených zavařovacích sklenic.

Cuketové pyré s majonézou

[hana-code-insert name=’google‘ /]Takto připravené pyré z cukety je vhodné pro rychlou konzumaci po otevření zavařovací sklenice.

Co budete potřebovat?

  • 3 kg cukety
  • 500 g cibule
  • 250 g rajčatového protlaku
  • 150 g rostlinného oleje
  • 250 g majonézy
  • 0,5 sklenice cukru
  • 2 bobkové listy
  • sůl a pepř podle chuti

Jak na to?

Nejprve si nakrájíme cuketu a cibuli na malé kousky. Připravíme si hrnec, do kterého přidáme olej a rychle osmažíme cuketu na cibuli. Následně stáhneme plamen na mírný stupeň a přidáme rajský protlak i majonézu, a vše dobře promícháme. Celou směs dusíme přibližně 70 minut, nesmíme zapomenout občas promíchat.

Po uplynutí této doby přidáme sůl, pepř, bobkový list a cukr, a znovu směs promícháme. Následně vaříme ještě 15 minut, hrnec přikryjeme pokličkou.

Z hotového pyré vybereme bobkové listy a můžeme nalévat do skleněných pohárů.

Pečené cuketové pyré

Co budete potřebovat?

  • 2,5 kg cukety
  • 3 cibule
  • 4 mrkve
  • 2 červené papriky
  • 4 rajčata
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 4 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 1 polévkovou lžíci cukru
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 stroužky česneku

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Jak na to?

Připravíme si hluboký pekáč nebo zapékací mísu, ve které budeme péct pyré. Na její dno si naskládáme nakrájenou cibuli a mrkev. Cuketu si nakrájíme na malé kousky a přidáme ji k cibuli a mrkvi, následně pokapeme malým množstvím oleje. Pak si připravíme rajčata a papriky, které necháme v celku. Z papriky odstraníme střed se semeny a z rajčat také vyřízneme tvrdou středovou část. Takto připravené suroviny vložíme na plech.

Připravenou zeleninu pečeme v troubě asi 30 až 35 minut při teplotě 180 až 190 stupňů. Po půl hodině vyjmeme papriky a rajčata, zbylou zeleninu pořádně promícháme a papriky a rajčata vložíme zpět tak, aby se propekly i z druhé strany. Znovu pečeme při stejné teplotě další půl hodinu. Po upečení pootevřeme troubu a necháme pyré pomaličku chladnout asi 20 minut.

Na závěr si připravíme hlubokou pánev, do které si umístíme upečenou zeleninu (děrovanou naběračkou, abychom nepřidávali nadbytečnou šťávu – tu vylijeme do skleněných pohárů). Z papriky a rajčat odstraníme slupku a přidáme k ostatním ingrediencím. Přidáme sůl, pepř, lisovaný česnek, cukr a rajčatový protlak a vše vaříme na mírném plameni asi 15 až 20 minut. Na závěr směs rozmixujeme na hladké pyré.

Pyré následně plníme do sklenic, uzavřeme víčky, zabalíme do utěrek a necháme pomalu vychladnout.

Dobrou chuť!