Vanilkové sušenky jsou mnohem lepší než vanilkové rohlíčky!

Některé druhy cukroví nám připomínají naše dětství a nedokážeme si bez nich představit jediné Vánoce. Vanilkové rohlíčky patří mezi české stálice, které nesmí chybět na žádném svátečním talíři. Nemusíte je ovšem vždy připravovat podle tradičního receptu. Jednou za čas je velmi dobré udělat malou změnu a zkusit něco jiného. A právě takovou zajímavou alternativu vám dnes přinášíme.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na vanilkové sušenky toho potřebujete velmi málo a přitom z těchto surovin vykouzlíte jedinečné sladké kousky. Z následujícího množství ingrediencí získáte asi 90 kousků. Domácí sušenky můžete využít nejen na Vánoce, ale také na všední dny. Zaručeně vám budou chutnat tolik, že je brzy připravíte znovu. Jejich velkou výhodou jsou také nízké náklady, protože váš potřebujete jen pár věcí:

  • mouka – 500 gramů,
  • měkké máslo – 250 gramů,
  • cukr – 150 gramů,
  • vaječné žloutky – 5 ks,
  • vanilkové lusky – 2 ks,
  • moučkový cukr – 100 gramů

Pracovní postup

Troubu si předehřejte na 180 stupňů na program horního a spodního ohřevu. Jestli používáte rádi horkovzdušný program, nastavte jen 160 stupňů. Mouku prosejte do hluboké mísy a přidejte měkké máslo nakrájené na kostičky. Poté přidejte cukr, žloutky a všechny zpracujte pomocí ručního mixéru s hnětacím nástavcem nebo v kuchyňském robotu. Vanilkové lusky podélně rozkrojte a vnitřek vyškrábněte nožem přímo do těsta. Těsto znovu promíchejte, aby se vanilka zapracovala.

Hotové těsto si rozdělte tak, abyste získali kuličky o velikosti pěsti. Vytvořte dlouhé válečky o průměru 2-3 centimetry a nakrájejte je ostrým nožem na 2 centimetry silné plátky. Plech vyložte pečicím papírem a rozložte na něj co nejvíce kousků, ale nechte mezi nimi dost místa. Vložte plech do trouby a pečte sušenky po dobu 15 minut, dokud nebudou nádherně zlaté. Vyndejte je z trouby a hoďte tam další várku sušenek. Nechte je vychladnout, zasypte moučkovým cukrem a máte hotovo!

Reklama
Shutterstock

Nejoblíbenější dorty ideální na svátky

Vynikající klasikou je rozhodně citronový dort. Ten patří mezi nejoblíbenější o svátcích i mimo ně. Jestli si chcete pochutnat na klasických chutích a nemusíte příliš sladké dezerty, tento vám bude chutnat. A když přidáte hustou citronovou polevu a nasekané pistácie, užijete si nezapomenutelný chuťový zážitek. Pro děti tento dort ideální není, ale dospělí si pochutnají.

Jablečný koláč

Nejen ve Spojených státech, ale také u nás je jablečný koláč velmi oblíbený. Na podzim a v zimě koupíte jablka v obchodě poměrně levně, takže si můžete snadno připravit tento vynikající a voňavý koláč kdykoli na něj dostanete chuť. A velkou výhodou je také jeho cena, protože nepotřebujete příliš mnoho ingrediencí. Díky tomu udržíte jeho cenu velmi nízkou. Jestli chcete tento koláč ještě lepší, přidejte na každý kousek při podávání malé množství domácí vanilkové zmrzliny.

Čokoládový dort

Všichni milovníci čokolády si jistě s radostí pochutnají na čokoládovém dortu. Hlavně recepty s vlhkým těstem jsou oblíbené, protože se po každém soustu nebudete potřebovat napít. Na internetu najdete nespočet receptů. Ve všech se nachází holandské kakao, které má nejen typickou hořkou chuť, ale zároveň je velmi zdravé pro vaše tělo. Proto si ho můžete vychutnat bez výčitek svědomí. A jestli ho chcete ještě lepší, přidejte čokoládu nasekanou na kousky, která mu poskytne další vrstvu chuti.

Mramorový dort

Mramorovou buchtu jistě znáte a jistě ji připravujete do klasické bábovky. Když zkusíte osvědčený recept na tento dort, pochutnáte si na velmi vláčném a jemném vnitřku. A jestli ho nalijete do formy na biskupský chlebíček, bude mít také jedinečný tvar. Mramorování vypadá nádherně a navíc ho velmi snadno nakrájíte na jednotlivé plátky. Jen se musíte ujistit, že máte správný recept.

Tvarohový koláč

Tohle je trochu kontroverzní dezert. Někteří ho milují, zatímco jiní ho nenávidí. Cheesecake najdete v mnoha variantách, ale všechny jsou velmi jemné a lahodné. Navíc je jeho příprava mnohem jednodušší, než si myslíte. Křupavý základ se vzdušným sýrovo-tvarohovým krémem se zajisté dostane i na váš seznam oblíbených dezertů.

Banánový chlebíček

Máte-li nějaké zapomenuté a hodně zralé banány ve své kuchyni, nevyhazujte je. Místo toho z nich upečte banánový chléb a užijte jeho přirozeně sladkou chuť. Ani na tento dezert nepotřebujete skoro nic a ještě efektivně spotřebujete banány. Navíc si můžete recept osvěžit kousky čokolády, nasekanými oříšky nebo lesním ovocem. Na první pohled sice může vypadat trochu složitě, ale připravíte ho během pár minut a zaplatíte zlomek cenu v porovnání s kupovaným chlebíčkem.

Reklama