Domácí hranolky z trouby vždy předčí kupované. Jak je připravit?

Milujete hranolky? Samozřejmě, že ano! V restauraci chutnají velmi dobře a v obchodě také najdete dobré značky, ale mnohem lepší jsou vlastní hranolky. Domácí varianty jsou mnohem chutnější a také levnější. Navíc si je můžete dochutit podle svých preferencí, což je velká výhoda. Navíc si je nemusíte připravit jen z běžných brambor, ale k tomu se ještě dostaneme.

Reklama

Co budete potřebovat?

Příprava domácích hranolek je velmi jednoduchá. Potřebujete na ně hlavně kvalitní brambory. A k tomu pochopitelně přidejte své oblíbené koření, které jim dodá tu správnou chuť. Jakmile budete mít všechno pohromadě, postupujte krok za krokem a získáte nejlepší hranolky pod sluncem. Neuvěříte, jak dobře chutnají, dokud je sami nevyzkoušíte.

Shutterstock

Ingredience:

  • brambory – 600 gramů,
  • česnek – 2 stroužky,
  • mletá paprika – špetka,
  • sůl – podle chuti,
  • slunečnicový olej – 3 lžíce.

Pracovní postup

Na hranolky zvolte brambory typu B nebo C, které budou chutnat i fungovat velmi dobře. Brambory oškrábejte, očistěte a nakrájejte na hranolky. Velmi dobře je opláchněte v čisté vodě, protože se potřebujete zbavit škrobu. Poté je důkladně osušte papírovým ručníkem nebo utěrkou, protože jinak nebudou po upečení křupavé. Před pečením je nezapomeňte dochutit olejem, solí, paprikou a česnekem. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20-30 minut na vysokou teplotu.

Shutterstock

Lahodná omáčka vylepší chuť hranolek

Hranolky budou chutnat ještě lépe, když si k nim připravíte ten nejlepší dip. Smíchejte jeden díl majonézy a tři díly bílého jogurtu. Tuto směs dochuťte hořčicí a kvalitním kečupem. Nejlepší je domácí kečup, ale postačí vám také velmi kvalitní kečup z obchodu. Nakonec vše dochuťte solí a bílým mletým pepřem. Vše důkladně promíchejte, aby se všechny chutě propojily a namočte si do omáčky své domácí hranolky. Takhle si je vychutnáte nejvíce.

Reklama

Existuje další alternativa?

Kromě klasických brambor můžete využít i jiné možnosti. Batáty jsou zajímavá možnost, jak si osvěžit své hranolky a užít si jedinečnou chuť. Domácí hranolky si ovšem můžete udělat také z jiných druhů zeleniny, např. z mrkve nebo celeru. Jestli hledáte zdravější možnost a chcete si užít zcela unikátní chuť zeleniny, tohle budou skvělé možnosti. Pochutnat si na nich můžete jako na večerní svačině u filmu nebo je použít jako klasickou přílohu k masitým pokrmům.

Reklama