Tak toto Vám nahradí i vynikající chléb se šunkou! Domácí tavený sýr připravujeme každý víkend a vždy nám pár dní vydrží!

Milujete tavené sýry či smetanové pomazánky? Pak je tu recept, který Vás okouzlí a budete ho dělat s menšími obměnami stále dokola. Dá se připravit v různých chuťových provedeních a zamiluje si ho celá rodina. Přitom Vám k němu celkem postačí půl kila tvarohu.

Co budete potřebovat?

  • 500 g tučného hrudkovitého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 lžičku sody
  • 100 g másla
  • sůl dle chuti

[hana-code-insert name=’google‘ /]Jak na to?

Malý hrnec do poloviny naplňte vodou a přikryjte, dokud voda nezačne vřít. Mezitím si připravte tvaroh. Tvaroh smíchejte v kovové misce s vejcem a sodou a dobře promíchejte. Nechte si rozpustit máslo a přidejte ho k tvarohu, vymíchejte hladkou hmotu podobnou těstu. Sodu přidáváme do tvarohu proto, aby se roztavil. Bez ní by zůstal tuhý i kdybyste ho vařili celý týden. Právě soda zajistí tavitelnost a elasticitu výsledného produktu.

Když voda v hrnci vře, položte na něj kovovou misku a dbejte na to, aby se její dno nedotýkalo vroucí vody v hrnci. V parní lázni tvarohovou směs roztavte, dokud nebude zcela hladká a elastická. Pak misku odstraňte z parní lázně a dosolte a opepřete podle toho, jak máte rádi. My přidáváme i bylinky, ale někdo dává i křen, či šunku.

Čtěte také: Kouříte? Zde je 11 způsobů jak přirozeně vyčistit Vaše plíce!

Sýr dejte do plastové nebo skleněné formy, která se dá uzavřít. Nechte ho vychladit a pak jej skladujte v chladničce.

Přejeme dobrou chuť!