Mám velmi ráda zelí, takže když jsem uviděla tento recept, uvařila jsem ho rovnou na nedělní oběd. Dokonce i moje děti, které ze zelí nejsou nadšené, se oblizovali až za ušima. Líbilo se jim, že náš oběd vypadá jako bábovka. Recept je velmi jednoduchý, chutný a je to perfektní tip, pokud Vám docházejí nápady, co na oběd.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?
- 500 g mletého masa
- 200 g rýže
- 1 cibuli
- 1 mrkev
- 1 kg zelí
- 200 g zakysané smetany
- 250 ml rajčatové šťávy, nebo rajčatového protlaku smíchaného s vodou
- špetku soli
- špetku pepře
Jak na to?
Připravíme si suroviny.
Obereme vnější listy zelí a dáme je vařit do osolené vody po dobu několika minut, dokud nejsou měkké. Připravíme si formu na bábovku a vyskladáme ji uvařenými listy zelí. Snažíme se, aby byly všude rovnoměrně.
Cibuli si nakrájíme na jemno, mrkev nastrouháme a dáme do hrnce spolu s rajčatovou šťávou, nebo zředěným protlakem. Směs dobře promícháme, přivedeme do varu a necháme vařit po dobu 5 minut.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Rýži si uvaříme v osolené vodě do měkka, scedíme a necháme vychladnout. Následně rýži smícháme s mletým masem, dušenou zeleninou a zakysanou smetanou. Opepříme a směs pořádně promícháme.
Směsí naplníme formu vyloženou zelnými listy. Na vrch poklademe další listy tak, abychom směs úplně zakryli. Následně dáme do trouby.
Pečeme na 180°C, cca po dobu 1 hodiny.
Podáváme horké se zakysanou smetanou.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Dobrou chuť!