Slyšeli jste už o nevěstině polévce? Jde o tradiční turecký recept, jehož původ lze nalézt v legendě o nevěstě Ezo. Tato dívka milovala čočkovou polévku a často si ji i připravovala. Neznámo proč, dodnes se v Turecku dodržuje tradice nevěsty Ezo a každá budoucí nevěsta v předvečer své svatby tuto polévku vaří svým příbuzným. Bez ohledu na to, zda je legenda pravdivá, tato polévka Vás dostane svou chutí a výjimečnou barvou.
Co budete potřebovat?
- 200 g červené čočky
- 2 PL bulguru
- 2 lžíce másla
- 1 cibuli
- 4 PL slunečnicového oleje
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 PL citronové šťávy
- 2 celé papriky (nejlépe červenou a zelenou)
- chilli dle chuti
- sůl a pepř dle chuti
- cca 2 litry vody
Jak na to?
Cibuli si očistěte a nakrájejte na drobno, olej a máslo dejte spolu do hrnce, aby se rozehřály a pak do něj vhoďte nakrájenou cibuli. Bulgur a červenou čočku opláchněte ve studené vodě a přidejte k osmažené cibuli. Vše spolu opékejte v hrnci přibližně 2 minuty, potom přidejte rajčatový protlak, promíchejte, zalijte vodou a přikryjte.
Do jiné pánvičky si dejte rozehřát trochu oleje. Obě papriky si nakrájejte na kostky a osmažte je v oleji zcela do měkka. Přidejte je k vařící se polévce. Polévku vařte přibližně 30 minut, nenechte čočku, aby se zcela rozvařila. Polévku osolte, opepřete, přidejte citrónovou šťávu a pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte i chilli podle chuti. Pak ji už jen rozmixujte ponorným mixérem a podávejte.
Přejeme dobrou chuť!