Z Turecka jsem si přivezla tradiční recept na čočkovou polévku. Vydatná kořenitá chuť přilákala ke stolu celou rodinu!

Slyšeli jste už o nevěstině polévce? Jde o tradiční turecký recept, jehož původ lze nalézt v legendě o nevěstě Ezo. Tato dívka milovala čočkovou polévku a často si ji i připravovala. Neznámo proč, dodnes se v Turecku dodržuje tradice nevěsty Ezo a každá budoucí nevěsta v předvečer své svatby tuto polévku vaří svým příbuzným. Bez ohledu na to, zda je legenda pravdivá, tato polévka Vás dostane svou chutí a výjimečnou barvou.

Co budete potřebovat?

  • 200 g červené čočky
  • 2 PL bulguru
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibuli
  • 4 PL slunečnicového oleje
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 PL citronové šťávy
  • 2 celé papriky (nejlépe červenou a zelenou)
  • chilli dle chuti
  • sůl a pepř dle chuti
  • cca 2 litry vody

Jak na to?

Cibuli si očistěte a nakrájejte na drobno, olej a máslo dejte spolu do hrnce, aby se rozehřály a pak do něj vhoďte nakrájenou cibuli. Bulgur a červenou čočku opláchněte ve studené vodě a přidejte k osmažené cibuli. Vše spolu opékejte v hrnci přibližně 2 minuty, potom přidejte rajčatový protlak, promíchejte, zalijte vodou a přikryjte.

Do jiné pánvičky si dejte rozehřát trochu oleje. Obě papriky si nakrájejte na kostky a osmažte je v oleji zcela do měkka. Přidejte je k vařící se polévce. Polévku vařte přibližně 30 minut, nenechte čočku, aby se zcela rozvařila. Polévku osolte, opepřete, přidejte citrónovou šťávu a pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte i chilli podle chuti. Pak ji už jen rozmixujte ponorným mixérem a podávejte.

Čtěte také: Tato babská metoda odstraní zubní kámen a vybělí zuby přírodní směsí

Přejeme dobrou chuť!