Vrstvený makový koláč: Jeho příprava mi trvala jen 20 minut, no ohromila celou rodinu. Každý si ode mne vyžadoval recept!

Určitě se zde najde množství milovníků dobrých zákusků, kteří sladké makové pochoutce nikdy neřeknou ne. Tento zajímavý vrstvený makový řez si připravíte velmi jednoduše a potřebovat budete jen pár základních surovin, které máte běžně doma. Šťavnatý řez budete jíst už očima a je vynikající ještě teplý, ale i za studena. Potěšte touto dobrotou svou rodinu, blízké nebo návštěvu a dopřejte si ho ještě dnes.

Reklama

Křehké těsto, které si nepotřebuje projít procesem kynutí, máte hotové velmi rychle a navíc se s ním velmi dobře pracuje. Stačí naplnit mákem a navrstvit a skvělá vláčná a voňavá pochoutka je na světě. Tento recept bude nyní ve Vaší kuchyni bodovat, proto si ho pečlivě uložte.

Co budete potřebovat?

  • 200 g másla
  • 170 g cukru
  • 350 g hladké mouky
  • 250 g máku
  • 0,5 sklenice mléka
  • špetku soli
  • 1 vejce

Jak na to?

Jako první si připravíme mák, který tvoří chutnou náplň našeho zákusku. Na rozehřátou pánev si vysypeme veškerý mák a na mírném plameni ho za stálého míchání trošku „opékáme“, dokud nezačne lahodně vonět. Následně ho odstavíme ze sporáku a vysypeme do mísy. K máku pak přidáme 150 g cukru a důkladně promícháme.

Dále přejdeme k přípravě těsta. Vezmeme 50 g másla, které rozpustíme a přidáme k němu špetku soli a zbývajících 20 g cukru. Všechny ingredience dobře promícháme, aby se v másle rozpustily. Pak přidáme mléko a vejce, které pořádně rozšleháme a vše znovu dobře promícháme.

Reklama

Připravíme si mouku, ke které přidáme směs z másla, mléka a vajec a začneme mísit těsto. S těstem by se mělo docela dobře pracovat a nemělo by se lepit na ruce. Když má těsto správnou konzistenci a je dobře uhnětené, pomocí válečku ho vyválíme na plát, který by měl být tenoučký. Snažte se nepřesáhnout tloušťku 0,3 cm.

Následně si rozpustíme zbylých 150 g másla, kterým natřeme celou plochu rozváleného těsta. Po natření máslem celou plochu posypeme mákem. Okraje těsta pak přendáme z obou stran směrem ke středu tak, abychom „uzavřeli“ makovou vrstvu. Znovu natřeme těsto máslem a posypeme mákem.

Naplněné těsto pak přeložíme na polovinu, čímž vytvoříme dlouhý a úzký pás. Pokud je to možné, znovu těsto potřeme máslem a posypeme mákem a naposled ho přeložíme na polovinu, ale tentokrát příčně, abychom zmenšili délku celého zákusku.

Skládání je obměnitelné a závisí na velikosti Vašeho plechu na pečení, nebo od tvaru rozváleného těsta na začátku. Na závěr potřeme těsto máslem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 až 200 stupňů. Makový zákusek se nepeče dlouho, stačí přibližně 20 až 30 minut, podle druhu trouby.

Po upečení nakrájíme na jednotlivé kousky a podáváme. Můžeme posypat i práškovým cukrem.

Přejeme Vám dobrou chuť!

Reklama