Meruňková buchta s kokosem chutná jako léto na jazyku

Reklama

Meruňky chutnají skvěle během léta, ale můžete si s nimi připomenout slunné měsíce i během mrazivé zimy. Čerstvé je pochopitelně seženete jen v létě, ale naštěstí na tento recept vám postačí konzervované ovoce. Díky tomu si tento lehký a nadýchaný dezert můžete připravit kdykoli během celého roku. Navíc ho připravíte velmi rychle, takže si pochutnáte velmi brzy. A nemusíte se obávat ani vysokých nákladů, protože jde o celkem levný dezert, který snadno nasytí celou rodinu.

Co budete potřebovat?

Velkou výhodou tohoto receptu je fakt, že můžete použít i konzervované ovoce. A jestli nemáte zrovna chuť na meruňky, klidně použijte broskve nebo jiné ovoce. Hlavně ho musíte nechat důkladně okapat, pokud nepoužijete čerstvé ovoce. Jinak nepotřebujete nic zvláštního a celý proces je tak jednoduchý, že ho zvládne i naprostý začátečník. Dokonce i v případě, že nejste zvyklí na pečení, si pochutnáte na vynikající ovocné buchtě. Na výrobu těsta si připravte:

  • vaječné žloutky – 6 ks,
  • polohrubá mouka – 350 gramů,
  • máslo (měkké) – 150 gramů,
  • moučkový cukr – 130 gramů,
  • vanilkový extrakt – 1 lžička,
  • citronová kůra – z 1/2 citronu,
  • mléko – 200 ml,
  • prášek do pečiva – 2 lžičky,
  • meruňkový kompot – 1 konzerva.
Shutterstock

Na kokosovou vrstvu:

  • vaječné bílky – 6 ks,
  • moučkový cukr – 180 gramů,
  • strouhaný kokos – 100 gramů,
  • sůl – špetka.

Pracovní postup

Reklama

Ve větší míse utřete měkké máslo s moučkovým cukrem a míchejte, dokud nezískáte nadýchanou pěnu. Přidejte žloutky a vanilku. Vše prošlehejte. Poté přidejte také citronovou kůru, mouku s práškem do pečiva a mléko. Vše důkladně promíchejte. Musíte získat hladké a homogenní těsto. Vyšší plech vyložte pečicím papírem a nalijte do něj připravené těsto. Vyrovnejte ho pomocí stěrky, aby mělo všude stejnou výšku. Díky tomu se koláč propeče rovnoměrně.

Shutterstock

Na těsto rovnoměrně rozložte okapané meruňky. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte po dobu 20 minut. Mezitím si připravte kokosovou vrstvu. Bílky vyšlehejte se špetkou soli ho téměř tuhého sněhu. Postupně přidávejte moučkový cukr a stěrkou vmíchejte také strouhaný kokos. Na upečený korpus naneste připravenou kokosovou pusinku, teplotu v troubě snižte na 150 stupňů a koláč vraťte do trouby na dalších 10-15 minut. Výsledek nechte vychladnout na mřížce a podávejte. Přejeme dobrou chuť! Zdroj: irecept.cz

Reklama