Zdá se, že téměř všechny recepty na jablečné koláče jsou již známé, nicméně počet kombinací těsta a jablek je nekonečný. A to je to skvělé! Těsto je vláčné díky jablečné šťávě a stává se nádherně voňavým!
V této verzi koláče je celek doplněn pudinkem, který mění obyčejný koláč ve vynikající dezert. Tato kombinace chutí a textur si získá srdce i těch, kteří sladké dezerty zrovna nemusí.
Co budete potřebovat?
- 250 g másla
- 450 g cukru
- škrob
- pšeničnou mouku
- 4 ks vajec
- 2 ČL prášku do pečiva
- špetku soli
- mléko
- 1 ČL vanilkového cukru
- 5 ks vaječných žloutků
- 1 kg jablek
- 1 ČL skořice
- 2 PL citrónové šťávy
Jak na to?
- Nalijte si mléko do pánve se silným dnem. Poté přidejte 5 žloutků a směs si vyšlehejte. Následně přidejte mouku, škrob a cukr. Důkladně promíchejte.
- V další misce si připravte krém. Vyšlehejte si vejce a cukr. Postupně přidávejte prášek do pečiva, zbývající škrob, špetku soli a roztavené máslo. Důkladně rozmixujte.
- Dáke si oloupejte jablka. Nakrájejte je na malé kousky, pokapejte citrónovou šťávou a posypte skořicí.
- Vezměte si pekáč, nejlépe ve tvaru čtverce 24 x 24 cm, a vyložte si ho pečícím papírem.
- Do pekáče si vylejte polovinu těsta a tu pokryjte plátky jablek.
- Další vrstvu tvoří krém.
- Zbylé těsto aplikujte opatrně na krémovou vrstvu, nebo lépe – vytvořte mřížku.
- Pečte cca hodinu při 180 stupních.
- Před podáním posypte cukrem.
Dobrou chuť přejeme!