Nevíte, jak ozvláštnit Váš hlavní chod? Pak si připravte tuto dokonalou přílohu. Jde o gratinované brambory, za které se nemusí stydeť ani ten nejlepší kuchař. Jde totiž o dokonalé spojení chutí, které skvěle doplní jakékoliv masíčko. Co více, tyto gratinované brambory Váš hlavní chod vyzdvihnou o několik úrovní!
Reklama
Co budete potřebovat?
- brambory, očištěné a oloupané
- 2 PL másla, plus pro vymazání pekáče
- 2 stroužky česneku, propasírované
- 1 a 1/2 šálku smetany
- 1/4 šálku mléka
- 1 PL čerstvě nakrájeného tymiánu
- špetku muškátového oříšku
- špetku soli
- černý pepř dle chuti
- 1 a 1/2 šálku tvrdého nastrouhaného sýra
- 1/2 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
[hana-code-insert name=’google‘ /]Jak na to?
- Předehřejte si troubu na 375°C.
- Pekáč si vymažte máslem a dejte stranou.
- Brambory si nakrájejte na plátky a naložte je do vody, ať Vám nezhnědnou.
- Zahřejte si máslo na střední teplotu a přidejte česnek, cca 1 minutu. Poté přidejte krém, mléko, tymián, muškátový oříšek, sůl a černý pepř. Směs přiveďte k varu a poté snižte teplotu. Za stálého míchání povařte cca 10 minut. Následně odstraňte z tepla.
- Teď přichází na řadu vrstvení brambor. Vždy vyložte jednu vrstvu brambor a tu poté přelijte připravenou směsí (krémem). Tako opakujte se zbývajícími bramborami a krémem. Měli byste takto vytvořit min. ještě další 2-3 vrstvy.
- Vrch nezapomeňte posypat strouhaným tvrdým sýrem dle Vaší chuti.
- Zakryjte alobalem a pečte po dobu 45 minut.
- Na závěr odkryjte, posypte parmazánem a pokračujte v pečení, dokud nebude vršek krásně zlatavý, 15 až 20 minut.
Dobrou chuť přejeme!
Reklama