Připravte si tuto dokonalou přílohu! Jde o gratinované brambory, které okouzlí i ty nejlepší kuchaře!

Nevíte, jak ozvláštnit Váš hlavní chod? Pak si připravte tuto dokonalou přílohu. Jde o gratinované brambory, za které se nemusí stydeť ani ten nejlepší kuchař. Jde totiž o dokonalé spojení chutí, které skvěle doplní jakékoliv masíčko. Co více, tyto gratinované brambory Váš hlavní chod vyzdvihnou o několik úrovní!

Co budete potřebovat?

  • brambory, očištěné a oloupané
  • 2 PL másla, plus pro vymazání pekáče
  • 2 stroužky česneku, propasírované
  • 1 a 1/2 šálku smetany
  • 1/4 šálku mléka
  • 1 PL čerstvě nakrájeného tymiánu
  • špetku muškátového oříšku
  • špetku soli
  • černý pepř dle chuti
  • 1 a 1/2 šálku tvrdého nastrouhaného sýra
  • 1/2 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu

[hana-code-insert name=’google‘ /]Jak na to?

  1. Předehřejte si troubu na 375°C.
  2. Pekáč si vymažte máslem a dejte stranou.
  3. Brambory si nakrájejte na plátky a naložte je do vody, ať Vám nezhnědnou.
  4. Zahřejte si máslo na střední teplotu a přidejte česnek, cca 1 minutu. Poté přidejte krém, mléko, tymián, muškátový oříšek, sůl a černý pepř. Směs přiveďte k varu a poté snižte teplotu. Za stálého míchání povařte cca 10 minut. Následně odstraňte z tepla.
  5. Teď přichází na řadu vrstvení brambor. Vždy vyložte jednu vrstvu brambor a tu poté přelijte připravenou směsí (krémem). Tako opakujte se zbývajícími bramborami a krémem. Měli byste takto vytvořit min. ještě další 2-3 vrstvy.
  6. Vrch nezapomeňte posypat strouhaným tvrdým sýrem dle Vaší chuti.
  7. Zakryjte alobalem a pečte po dobu 45 minut.
  8. Na závěr odkryjte, posypte parmazánem a pokračujte v pečení, dokud nebude vršek krásně zlatavý, 15 až 20 minut.

Dobrou chuť přejeme!

Čtěte také: Lahodný česnekový dresink je tou správnou volbou při letních grilovačkách. Můžete si ho dát do salátů, či jen tak k masu!