Jaro už se blíží a s tím i tuny čerstvého ovoce, které potěší každý jen trochu mlsný jazýček. Tento koláč je chutný i jen pohled. Technicky vzato jde jen o samotné jahody! Co více, preferujete-li jiné ovoce nad jahodami, např. jakékoliv lesní plody, pak je volba jen na Vás!
Reklama
Co budete potřebovat?
Na korpus:
- 1 a ¼ šálku hladké mouky
- ¼ ČL soli
- ½ šálku másla
- 5 až 6 ČL ledové vody
- 1 žloutek
[hana-code-insert name=’google‘ /]Na jahodovou výplň:
- 1 a ½ šálků vody
- 1 šálek cukru
- 3 PL kukuřičného škrobu
- 85 g jahodové želatiny
- 1 kg jahod
Reklama
Jak na to?
Korpus:
- Ve velké misce si smíchejte mouku a sůl.
- Dále přidejte na kostky nakrájené máslo, které rozmačkejte vidličkou (to může trvat 5 minut). Maslo by mělo mít velikost hrachu.
- Přidejte ledovou vodu a důkladně zamíchejte.
- Připravené těsto poté zabalte do fólie a umístěte do ledničky na minimálně 2 hodiny, nejlépe přes noc.
- Jakmile se těsto ochladí, vyválejte si ho na pomoučeném povrchu.
- Vyválené těsto poté přeneste do pečící formy. Mějte na paměti, že by těsto mělo přečuhovat přes okraje. Pomoví vidličky vytvoříte příjemně zvlněné okraje.
- Těsto ve formě poté zakryjte fólií a zatěžkejte např. suchými fazolemi, či rýží. Takto nechte těsto zmrznout, cca po dobu 20 minut.
- Korpus pečte na 200 stupňů po dobu 20 až 30 minut.
- Těsto si potřete vyšlehaným žloutkem, umístíme zpět do trouby a pečte po dobu dalších 3 až 5 minut, dozlatova.
- Následně korpus odložte stranou a nechte vychladnout.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Jahodová výplň:
- Ve velkém kastrolu si při střední teplotě smíchejte cukr, kukuřičný škrob a vodní směs. Vařte cca 5 až 10 minut, do zhoustnutí.
- Odstraňte z tepla a přidejte jahodovou želatinu. Míchejte až do rozpuštění.
- Nechte směs vychladnout, dokud nebude vlažná, a poté přidejte 1 kg jahod (rozkrojených na polovinu).
- Připravenou jahodovou výplň poté přeneste do korpusu.
- Koláč umístěte do ledničky a nechte vychladit přes noc.
Dobrou chuť přejeme!
Reklama