Jaro se blíží a s tím i čerstvé lahodné ovoce! Připravte své návštěvě tento lahodný koláč. Zamiluje si ho již na první pohled!

Jaro už se blíží a s tím i tuny čerstvého ovoce, které potěší každý jen trochu mlsný jazýček. Tento koláč je chutný i jen pohled. Technicky vzato jde jen o samotné jahody! Co více, preferujete-li jiné ovoce nad jahodami, např. jakékoliv lesní plody, pak je volba jen na Vás!

Co budete potřebovat?

Na korpus:

  • 1 a ¼ šálku hladké mouky
  • ¼ ČL soli
  • ½ šálku másla
  • 5 až 6 ČL ledové vody
  • 1 žloutek

Čtěte také: Vzala misku a postupně do ní přidávala sýr, vejce a mouku. Pak to hodila do rozpáleného oleje. Od té doby nechtějí jíst návštěvy nic jiného

[hana-code-insert name=’google‘ /]Na jahodovou výplň:

  • 1 a ½ šálků vody
  • 1 šálek cukru
  • 3 PL kukuřičného škrobu
  • 85 g jahodové želatiny
  • 1 kg jahod

Jak na to?

Korpus:

  1. Ve velké misce si smíchejte mouku a sůl.
  2. Dále přidejte na kostky nakrájené máslo, které rozmačkejte vidličkou (to může trvat 5 minut). Maslo by mělo mít velikost hrachu.
  3. Přidejte ledovou vodu  a důkladně zamíchejte.
  4. Připravené těsto poté zabalte do fólie a umístěte do ledničky na minimálně 2 hodiny, nejlépe přes noc.
  5. Jakmile se těsto ochladí, vyválejte si ho na pomoučeném povrchu.
  6. Vyválené těsto poté přeneste do pečící formy. Mějte na paměti, že by těsto mělo přečuhovat přes okraje. Pomoví vidličky vytvoříte příjemně zvlněné okraje.
  7. Těsto ve formě poté zakryjte fólií a zatěžkejte např. suchými fazolemi, či rýží. Takto nechte těsto zmrznout, cca po dobu 20 minut.
  8. Korpus pečte na 200 stupňů po dobu 20 až 30 minut.
  9. Těsto si potřete vyšlehaným žloutkem, umístíme zpět do trouby a pečte po dobu dalších 3 až 5 minut, dozlatova.
  10. Následně korpus odložte stranou a nechte vychladnout.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Jahodová výplň:

  1. Ve velkém kastrolu si při střední teplotě smíchejte cukr, kukuřičný škrob a vodní směs. Vařte cca 5 až 10 minut, do zhoustnutí.
  2. Odstraňte z tepla a přidejte jahodovou želatinu. Míchejte až do rozpuštění.
  3. Nechte směs vychladnout, dokud nebude vlažná, a poté přidejte 1 kg jahod (rozkrojených na polovinu).
  4. Připravenou jahodovou výplň poté přeneste do korpusu.
  5. Koláč umístěte do ledničky a nechte vychladit přes noc.

Dobrou chuť přejeme!