Jaký je recept na štěstí? Zde je tajemství věčně šťastných Skandinávských národů!

Studie stavu celosvětového štěstí z posledních let ukazují Dánsko, Norsko a Švédsko jako nejšťastnější státy světa. Skandinávci sledují řadu pravidel, díky nimž si každý den užívají naplno svůj život.

My jsme se však rozhodli o této problematice dozvědět více a podělit se o učení těchto radostných národů.

1. Skromnost a úcta k ostatním

Čtěte také: Lékaři jsou v šoku a mluví o skutečném medicínském zázraku. Během svého kómatu porodila žena malého syna. Tím příběh nekončí…

V severských zemích je zákon Jante, soubor pravidel, které podtrhují chování vůči jednotlivcům:

  • Nemysli, že jsi něco zvláštního.
  • Nemysli, že jsi tak dobrý jako my.
  • Nemysli, že jsi chytřejší než my.
  • Nepřesvědčuj sebe, že jsi lepší než my.
  • Nemysli, že víš víc než my.
  • Nemysli, že jsi důležitější než my.
  • Nemysli si, že jsi ve všem dobrý.
  • Neměl bys se nám smát.
  • Nemysli, že se o tebe někdo stará.
  • Nemysli, že nás nemůžeš nic naučit.

Ačkoli se Skandinávci sami občas baví tímto zákonem, pomáhají vytvářet extrémně přátelskou a družstevní společnost. Skromnost a respekt vůči ostatním jsou vysoce ceněny. Navíc tento zákon odrazuje lidi od arogance a chvály.

2. Rovnováha mezi pracovním a rodinným životem

Skandinávci vědí, jak důležité je věnovat čas rodině. Většina kanceláří v Dánsku zavírá v 17:00. Dánové navíc nikdy nepracují přesčas. Ve Švédsku některé společnosti jdou ještě dál a mění režim na 6-hodinový pracovní den, aby se zvýšila produktivita a štěstí občanů země. Rodiny často chodí do parku, hrají sporty a cestují s příbuznými.

3. Rodinné shromáždění u krbu

V Dánsku existuje jedno skvělé slovo, které znamená vytvořit příjemnou atmosféru a užívat si dobré věci v životě s přáteli a příbuznými: „hygge.“ Sedět u ohně během chladné noci, na sobě teplý svetr, pít víno a jíst vynikající jídlo – pravděpodobně obklopeni svíčkami. To je určitě „hygge“ a je to něco, co může každý zažít! Hygge je o solidaritě, pohodlí, podpoře a pozornosti od Vašich nejbližších a nejdražších.

4. Realistické očekávání

Ve své knize Happy as Dane popisuje Malene Rydahl klíč ke štěstí Skandinávců. Jedním z nejdůležitějších tajemství k životu šťastnějšího života je schopnost formulovat realistické očekávání – ale nepřestávejte snít a nastavovat si ambiciózní cíle! Zjistíte, že Vaši přátelé a příbuzní Vás příjemně překvapí.

Srovnáváním sebe s ostatními Vám nepomůže stát se šťastnějšími. Máme tendenci srovnávat naše životy s těmi v médiích. Nicméně tato srovnání mají tendenci přispívat k našemu neštěstí. Stačí přestat měřit své úspěchy s úspěchy druhých, a radovat se z toho, co máte.