Z dětství si pamatuji, že moje babička vždy dělávala Šuhajdy, a když jí zůstala čokoládová hmota, udělala ještě pár čokoládových kuliček pro nás děti, které jsme je, nevím z jakého důvodu, jedli mnohem raději než Šuhajdy. O víkendu jsem trochu pátrala a dělala jsem si průzkum toho, co na letošní Vánoce upeču. Pro někoho je možná ještě brzy, ale už i v obchodech můžete najít mnoho vánočních dekorací, tak jsem si řekla, proč ne?
Na tento videorecept jsem narazila úplnou náhodou a v sobotu, když jsem uvažovala, jakou dobrotu doma upeču, rozhodla jsem se, že otestuji tento recept na zázvorové čokoládové kuličky. Jen tak, pro jistotu. Snad nebudu zkoušet nový recept pár dní před Vánocemi. Trochu jsem se obávala té zázvorové chuti, ale nakonec vše dopadlo nad moje očekávání.
Budete potřebovat:
- 200 ml smetany na šlehání
- 300 gramů čokolády (já jsem zvolila hořkou s vysokým obsahem kakaa)
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 1 lžíce mleté skořice
- 150 gramů zázvorových sušenek
postup:
Smetanu nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Odstavíme ji ze sporáku a přidáme k ní nalámané kousky čokolády. Čokoládu necháme roztát a za stálého míchání přidáme sušený zázvor a mletou skořici.
Dále jsem postupovala následovně. Čokoládovou hmotu jsem si nalila na pečícím papírem vyložený menší plech a nechala jsem ji v lednici cca 3 až 4 hodinky. Následně si rozdrtíme v mixéru zázvorové sušenky a vysypeme jejich podrcené nahladko do misky.[hana-code-insert name=’google‘ /]
Pomocí speciální okrouhlé lžičky, případně si obyčejnou lžící si nabereme trochu čokoládové hmoty a v rukách vytvarujeme kulku. Hodíme ji do podrcených sušenek a obalíme. Pokud je chcete hned podávat, naskládáme je na pěknou mísu. Vydrží vám však i v ledničce a pár jsem dokonce vložila i do mrazáku.
Rychlé a jednoduché. Vůně zázvoru, čokolády a skořice je jednoduše neodolatelná a na tomto dezertu si pochutná opravdu každý. Chcete-li, do čokolády můžete přidat i trochu rumu, ale pak opatrně, pokud máte i malých jedlík. Dobrou chuť.