Znám jen málo lidí, kteří by neměli rádi pečené brambory. Ať už francouzské nebo na jiný způsob. Nedávno jsem našla starou kuchařku po babičce a našla jsem geniální recept, který jsem hned vyměnila za můj klasický! Od té doby brambory jinak nepeču a všichni si jen moc vychvalují.
Pečené brambory jsou skvělý, jednoduchý oběd pro spoustu lidí a nejlepší je, že ingredience nejsou ani nijak finančně náročné! Za pár korun se nají celá rodina a všichni budou moc spokojeni!
Pečené brambory jsou také skvělé v tom, že je můžete dělat hned na několik způsobů nebo třeba půlku s masem a půlku bez – záleží jen na vaší chuti!
Budete potřebovat:
- 8 velkých brambor (záleží kolik vás bude jíst)
- 100 g klobásy
- 200 g slaniny
- 150 g tvrdého sýra – 100 g nakrájíte na plátky a 50 g nastrouháte
- máslo
- 2 červené cibule
- 3 stroužky česneku
- olej
Jak na to?
Nejdříve nakrájejte brambory na plátky -záleží na vás jak moc tenké či tlusté brambory chcete mít. Vezměte si misku a v misce smíchejte olej s česnekem. Poté vezměte nakrájené brambory a přidejte je do misky. Vše hezky promíchejte, aby byl česnekový olej na všech bramborách.
Brambory poté ještě dochuťte solí a pepřem.
Nakrájejte si klobásu, slaninu, sýt, cibuli a máslo (na plátky). Vezměte si kulatou formu a nebo nějaký pekáč – na tvaru ani tolik nezáleží. Začněte vrstvit jednotlivé ingredience. Na dno dejte brambory, poté cibuli, slaninu, klobásku, máslo a sýr. A další vrstvu začněte znovu bramborami (pořadí je také jen na vás). Horní vrstva by ale měla být jen z brambor, které nakonec posypete strouhaným sýrem.
Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Dejte do ní pekáč a pečte cca hodinku. Záleží ovšem jaké máte brambory, troubu atd, proto je lepší brambory průběžně kontrolovat, jestli už jsou měkké.
Babička občas přidávala i smetanu nebo vajíčko – tuto verzi můžete určitě také zkusit!
Je to opravdu tak jednoduché jídlo, které si každý zamiluje!
Přejeme vám dobrou chuť!