Babiččin recept na vynikající pečené brambory! Od té doby žádné jiné nevařím!

Znám jen málo lidí, kteří by neměli rádi pečené brambory. Ať už francouzské nebo na jiný způsob. Nedávno jsem našla starou kuchařku po babičce a našla jsem geniální recept, který jsem hned vyměnila za můj klasický! Od té doby brambory jinak nepeču a všichni si jen moc vychvalují.

Pečené brambory jsou skvělý, jednoduchý oběd pro spoustu lidí a nejlepší je, že ingredience nejsou ani nijak finančně náročné! Za pár korun se nají celá rodina a všichni budou moc spokojeni!

Pečené brambory jsou také skvělé v tom, že je můžete dělat hned na několik způsobů nebo třeba půlku s masem a půlku bez – záleží jen na vaší chuti!

Budete potřebovat: 

Čtěte také: Toto je jeden z nejoblíbenějších receptů naší rodiny! Mix brokolice a květáku přímo z trouby si zamilují kupodivu i ti nejmenší!

  • 8 velkých brambor (záleží kolik vás bude jíst)
  • 100 g klobásy
  • 200 g slaniny
  • 150 g tvrdého sýra – 100 g nakrájíte na plátky a 50 g nastrouháte
  • máslo
  • 2 červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • olej

Jak na to? 

Nejdříve nakrájejte brambory na plátky -záleží na vás jak moc tenké či tlusté brambory chcete mít. Vezměte si misku a v misce smíchejte olej s česnekem. Poté vezměte nakrájené brambory a přidejte je do misky. Vše hezky promíchejte, aby byl česnekový olej na všech bramborách.

Brambory poté ještě dochuťte solí a pepřem.

Nakrájejte si klobásu, slaninu, sýt, cibuli a máslo (na plátky). Vezměte si kulatou formu a nebo nějaký pekáč – na tvaru ani tolik nezáleží. Začněte vrstvit jednotlivé ingredience. Na dno dejte brambory, poté cibuli, slaninu, klobásku, máslo a sýr. A další vrstvu začněte znovu bramborami (pořadí je také jen na vás). Horní vrstva by ale měla být jen z brambor, které nakonec posypete strouhaným sýrem.

Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Dejte do ní pekáč a pečte cca hodinku. Záleží ovšem jaké máte brambory, troubu atd, proto je lepší brambory průběžně kontrolovat, jestli už jsou měkké.

Babička občas přidávala i smetanu nebo vajíčko – tuto verzi můžete určitě také zkusit!

Je to opravdu tak jednoduché jídlo, které si každý zamiluje!

Přejeme vám dobrou chuť!