Když jsem doma poprvé připravila tenhle koláč z kyselé smetany, nestihla jsem se skoro ani otočit a rázem byl fuč. Doslova se po něm zaprášilo a rodině se dělaly boule za ušima.
Reklama
Protože se mi tenhle recept osvědčil, ráda se o něm s vámi podělím. Dobrou zprávou je, že jej připravíte rychle. Pozor ale – ještě rychleji vám doma zmizí z plechu!
Co budete potřebovat na přípravu?
Nelekněte se většího množství surovin. Koláč z kyselé smetany určitě stojí za to a vy mi jistě dáte za pravdu, že i za trochu složitější přípravu rozhodně stojí!
Těsto:
- 1 hrníček hladké mouky
- 1 hrníček mléka
- 1/2 hrníčku oleje
- 1 hrníček polohrubé mouky
- 2 vejce
- 1 pytlíček vanilkového cukru
- 1 pytlíček prášku do pečiva
- 3/4 hrníčku cukru krupice
Krém:
Reklama
- 2 vejce
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3/4 hrníčku moučkového cukru
- 2 hrníčky kyselé smetany 16% (400g)
- ovoce dle libosti
Jak postupovat při přípravě?
A nyní konečně k tomu nejdůležitějšímu – přípravě! Tady už se nemusíte bát nějakého složitého postupu, uvidíte, že vše zvládnete rychle a koláč z kyselé smetany půjde do trouby cobydup!
- Nejdříve s pomocí ručního šlehače utřete vejce společně s cukrem do hladké pěny, poté k nim přidejte prvně všechny tekuté a poté všechny sypké přísady.
- V druhé misce si stejným způsobem připravíte směs na krém.
- Plech vyložte pečicím papírem a nalijte na něj 1/2 těsta. S pomocí lžíce poté navrstvěte krém a pokud budete chtít, tak i ovoce. Navrch opět přijde další vrstva těsta.
- Koláč z kyselé smetany poté pečte v předehřáté troubě na 170 °C cca 45-55 minut. Doporučuji koláč sledovat, protože každá trouba peče jinak, tak ať si tuhle laskominu nespálíte.
Pochutnejte si!
Reklama