Lahodný koláč z kyselé smetany, po kterém se u vás doma zapráší

Když jsem doma poprvé připravila tenhle koláč z kyselé smetany, nestihla jsem se skoro ani otočit a rázem byl fuč. Doslova se po něm zaprášilo a rodině se dělaly boule za ušima.

Protože se mi tenhle recept osvědčil, ráda se o něm s vámi podělím. Dobrou zprávou je, že jej připravíte rychle. Pozor ale – ještě rychleji vám doma zmizí z plechu!

Co budete potřebovat na přípravu?

Nelekněte se většího množství surovin. Koláč z kyselé smetany určitě stojí za to a vy mi jistě dáte za pravdu, že i za trochu složitější přípravu rozhodně stojí!

Čtěte také: Ivana Gottová promluvila o odchodu svého manžela. Její slova jsou plná bolesti. Co řekla veřejnosti, fanouškům a všem ostatním? A jak došlo k úmrtí jejího manžela? Z těchto slov mrazí nejenom fanoušky

Těsto:

  • 1 hrníček hladké mouky
  • 1 hrníček mléka
  • 1/2 hrníčku oleje
  • 1 hrníček polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 pytlíček vanilkového cukru
  • 1 pytlíček prášku do pečiva
  • 3/4 hrníčku cukru krupice

Krém:

  • 2 vejce
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3/4 hrníčku moučkového cukru
  • 2 hrníčky kyselé smetany 16% (400g)
  • ovoce dle libosti

Jak postupovat při přípravě?

A nyní konečně k tomu nejdůležitějšímu – přípravě! Tady už se nemusíte bát nějakého složitého postupu, uvidíte, že vše zvládnete rychle a koláč z kyselé smetany půjde do trouby cobydup!

  1. Nejdříve s pomocí ručního šlehače utřete vejce společně s cukrem do hladké pěny, poté k nim přidejte prvně všechny tekuté a poté všechny sypké přísady.
  2. V druhé misce si stejným způsobem připravíte směs na krém.
  3. Plech vyložte pečicím papírem a nalijte na něj 1/2 těsta. S pomocí lžíce poté navrstvěte krém a pokud budete chtít, tak i ovoce. Navrch opět přijde další vrstva těsta.
  4. Koláč z kyselé smetany poté pečte v předehřáté troubě na 170 °C cca 45-55 minut. Doporučuji koláč sledovat, protože každá trouba peče jinak, tak ať si tuhle laskominu nespálíte.

Pochutnejte si!