Vánoce pro mnohhé z nás bývají zejména hektickými svátky, o to lepší je, když si v klidu sednete a dáte si Vánoční nápoj, u kterého se alespoň na chvíli odreagujete. Vánoční punč je taková klasika, která by neměla o Vánocích chybět ani u vás doma. Příprava je velmi snadná a punč nebudete chtít dát z ruky. Je to skvělý nápoj na Vánoční večírky, který opravdu dokáže naladit tu správnou Vánoční atmosféru.
Pro mě je Vánoční punč už stejně důležitý jako cukroví. Vždy se těším až si večer sednu k nějaké pohádce nebo filmu a budu u toho usrkávat teplý punč, který tak krásně voní a skvěle chutná!
Budete potřebovat :
- 1 l červeného vína
- 750 ml vody
- 50 ml vodky
- koření na svařené víno (skořice, badyán, hřebíček)
- vanilkový cukr
- cukr krystal
- pomeranč
- konzerva jahod (či ananasu)
Jak na to?
Vezměte si hrnec a nalijte do něj víno a vodu. Přidejte koření na punč – je důležité, aby bylo koření v celku (celá skořice atd.), jelikož v práškovém podání není výsledek dobrý. Existují přímo předpřipravené sáčky s kořením na punč, které lze zakoupit v běžných prodejnách.
Poté ještě přidejte vanilkový cukr a nějakou tu lžičku toho normálního, ale rozhodně to nepřehánějte! Punč můžete později přisladit. Vše promíchejte a prohřejte na plotně.
Do hrnce poté přidejte konzervu s jahodami (i se šťávou) a také pomeranč nakrájený na kolečka (pokud máte radši kyselejší punč, můžete přidat i citrón nebo limetku).
Nyní přichází na řadu tvrdší alkohol. Doporučujeme pouze čirý alkohol jako je vodka nebo slivovice. Přilejte ho k ostatním ingrediencím cca 2 dcl.
A teď už jen nechte všechno prohřát. Určitě ale dejte pozor, aby vám punč neprošel varem. Mohlo by to pokazit chuť.
Nakonec už jen ochutnejte a případně přidejte, co tomu chybí – koření, cukr, alkohol – záleží jen na vás!
Podávejte punč horký a jako ozdobu můžete použít například skořici a pomeranč.
Přejeme vám krásné a pohodové svátky!