Recept na domácí chleba: křupavý, čerstvý a chuťově výborný!

Domácí chleba je daleko chutnější, nežli ten kupovaný. Výrobci pečiva mnohdy používají různé přísady, jako například éčka a umělé látky, které mají zajistit, že pečivo zůstane co možná nejdéle pěkně měkké. Jenže kdo by chtěl jíst pečivo, ve kterém je tolik látek úplně zbytečně, nemluvě o tom, že třeba taková éčka nejsou pro naše zdraví vůbec vhodná?

Reklama

Mnohem lepší je připravovat si pečivo doma. Kdykoli dostanete chuť, můžete si připravit domácí chleba podle receptu, o který se dnes s vámi podělím. Nejenže bude pokaždé nádherně čerstvý a vláčný, ale především budete mít jistotu, že v něm nejsou žádné umělé látky ani éčka, která v něm nemají co dělat.

Co budete potřebovat na přípravu?

  • 50 g droždí
  • 1,5 kg polohrubé mouky
  • 1 litr teplé vody
  • 1 polévkovou lžíci cukru
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • 2 čajové lžičky soli

Jak postupovat při přípravě?

  1. Droždí namočte do vody, postupně k němu přidávejte jednu ingredienci za druhou.
  2. Pomalu zpracujte těsto.
  3. Jakmile budete mít těsto promíchané, přikryjte jej čistou utěrkou a nechte ho na teplém místě alespoň 3 hodinky odpočívat.
  4. Po uplynutí doby těsto rozdělte na dvě poloviny.
  5. Každou polovinu těsta vložte do formy a poté dejte do předehřáté trouby na 220 °C.
  6. Pečte dozlatova cca 40-45 minut.
  7. Po upečení chleby vyklopte z formy na dřevěné prkénko, přikryjte je utěrkou a nechte vystydnout.

Domácí chleba vám určitě zachutná. Příprava není kdovíjak složitá, takže věřím, že si s výrobou domácího chleba dokáže poradit opravdu každý. Jen si představte, jak si ještě teplý čerstvý domácí chleba potřete máslem nebo bohatě namažete marmeládou. Mmmm, už se mi sbíhají sliny!

 

Reklama