Mrkev nepatří zrovna mezi oblíbené pochoutky, které by zvláště děti kdovíjak milovaly. Ba spíše naopak, když se vesele oranžová zelenina objeví na talíři, znechuceně nad ní ohrnují nos a odmítají byť jen sousto strčit do pusy. Pokud příště mrkev zkusíte připravit podle dnešního receptu, pak si můžete být jistí, že se po ní i děti budou moci doslova utlouct!
O recept se se mnou podělila kolegyně v práci. I ona má malé děti, takže moc dobře ví, jak složité je dostat do nich alespoň nějaký kousek zeleniny. Když jsem recept poprvé vyzkoušela doma, nedávala jsem si příliš mnoho šancí na úspěch. O to více mě překvapilo, když dětem i manželovi mrkev během chviličky zmizela z talíře a ještě se dožadovali nášupu!
Co budete potřebovat na přípravu?
- 600 g mrkve
- 50 ml olivového oleje
- 4 stroužky česneku (kdo má rád česnekovější chuť, může si dle libosti přidat)
- 1/2 čajové lžičky mleté sladké papriky
- 1 čajovou lžičku soli
- petrželku
Jak postupovat při přípravě?
Příprava tohoto receptu je velmi snadná a já věřím, že si s ním hravě poradí i naprostý kulinářský začátečník. Zabere vám jen několik málo minut a výsledek bude stát za to!
- Začněte očištěním mrkve.
- Mrkev po očištění nakrájejte na čtvrtiny.
- V misce smíchejte olej, solí, prolisované stroužky česneku a sladkou paprikou.
- Kousky mrkve poté ve směsi důkladně obalte a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Plech přikryjte alobalem.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 45 minut při teplotě 200 °C.
- Cca 10 minut před koncem pečení alobal odkryjte, mrkev na plechu promíchejte a vložte zpět do trouby. Pečte bez alobalu zbylých 10 minut.
Takto připravenou mrkev si můžete dát jen tak, když zrovna budete mít chuť na něco dobrého a zároveň zdravého. My si ji často připravujeme jako přílohu například k masu. A chutná to všem!