Je to velmi chutný jednoduchý recept, který vám možná kdysi pekávali vaše babičky či mámy. Můžete si jej upravit podle vlastních představ, fantazii se meze nekladou. Rohlíčky jsou z jemného medového těsta s konečky namočenými v čokoládě, které můžete klidně namočit následně i do kokosu, vypadají neodolatelně.
Co budeme potřebovat:
- 50 g krystalového nebo třtinového cukru
- 3 lžíce vody
- 1/4 lžičky kardamomu (koření)
- 50 g změklého másla
- 1/4 lžičky sody
- 1 lžička mleté skořice
- 100 g hořké čokolády
- 100 g medu
- 2 hřebíčky (koření)
- 3 žloutky
- špetka soli
- 250 g hladké mouky
- 5 ml koňaku (není nutné)
Postup :
[hana-code-insert name=’video‘ /]
[sociallocker]
Ve vhodné nádobě si na mírném ohni přiveďte do varu vodu s cukrem. Jakmile se cukr rozpustí, hrnec odložíme stranou a necháme směs vychladnout, z čehož nám vznikne cukrový sirup. Vmícháme med, hřebíček a kardamon. Celou směs necháme odstát a nakonec vybereme hřebíček i kardamon. Do žloutek vmícháme máslo a sirup a pořádně promícháme.
V jiné nádobě si mezitím smícháme mouku, sůl a jedlou sodu, následně přimícháme žloutkovou směs a vypracujeme těsto, které bude tuhé, takže se nelekněte. Těsto zabalíme do potravinářské fólie nebo alobalu a necháme odstát přibližně hodinku na teplém místě.[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
Těsto si vyformuj te do tvaru válce, ze kterého budeme odkrajujeme tenká kolečka. Z nich budeme tvarovat už samotné rohlíčky. Zformované rohlíčky pokládáme na plech s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 170 ° C asi 15 – 20 minut.
Jako poslední si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, kterou můžete, pokud chcete, dochutit koňakem. Do čokolády namáčíme konečky rohlíčků, můžeme tedy namočit případně i do kokosu, necháme okapat a zatuhnout. Dobrou chuť!
[/sociallocker]